Колко часа седмично да тренираме за добро здраве на сърцето?

Лекарите смятат, че с физическата активност е добре да се започне още в 20-те години

20.04.2021 | 22:59 Редактор: Никола Симеонов
Колко часа седмично да тренираме за добро здраве на сърцето?

Активният начин на живот и редовното движение са от решаващо значение за здравето на сърдечносъдовата система. Това не е тайна. Заседналият начин на живот и отсъствието на достатъчно тренировки и упражнения значително увеличават сърдечносъдовия риск. Липсата на двигателна активност създава условия за развитие на хипертония, сърдечносъдови заболявания и риск от сърдечни инциденти в бъдеще.

Последните изследвания сочат, че е важно тренировките да са повече часове на седмица, отколкото се смяташе доскоро. Според учени от Калифорнийския университет, тренировките трябва да са общо около 5 часа на седмица, за да имат положителен ефект върху сърдечносъдовата система. Така ще помогнете за избягването на бъдещи сърдечносъдови проблеми.

Тренировките по общо 5 часа седмично могат да допринесат за намаляването на риска от високо кръвно налягане по-късно в живота.

Изследването, публикувано в American Journal of Preventive Medicine и цитирано от bestlifeonline.com установява, че възрастните, които се упражняват по 5 часа на седмица, имат по-нисък риск от развитие на хипертония.

Поддържането на режим на тренировки в зряла възраст може да има големи ползи за здравето с напредване на възрастта и при навлизане в пенсионна възраст, в който период се влошават възникнали в младостта заболявания. Ако отрано започнете да спазвате строг режим на двигателна активност с достатъчно часове на седмица, това намалява този риск.

Доскорошните схващания за тренировъчен минимум бяха приблизително 180 минути или 3 часа на седмица. Сегашните резултати от проучванията показват, че този минимум не е достатъчен за подобряване на сърдечносъдовото здраве в бъдеще и свеждане на риска от сърдечносъдови заболявания до по-ниски проценти, пише Az-jenata.bg

Лекарите смятат, че с физическата активност е добре да се започне още в 20-те години от живота на човек, за да може да се изгради правилна рутина, която да е част от живота до достигане на зряла и пенсионна възраст.

Добрата тренировъчна програма трябва задължително да включва кардиотренировки, силови упражнения, упражнения с тежести, упражнения за гъвкавост и мобилност на тялото, разходки в природата и по желание различни спортове според индивидуалните предпочитания и физическо състояние.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК