Пост Ковид симптомите са и при спортуващите хора

Шансът да се заразим в болница е по-малък от този в градския транспорт, каза д-р Цонев

15.04.2021 | 09:08 Редактор: Юлия Христова
Пост Ковид симптомите са и при спортуващите хора

Пост Ковид симптомите не са само при силно увредени пациенти, но и при спортуващи хора, които след прекаран вирус са с увреждане на миокарда. Това каза пред БНР ангиологът и кардиолог д-р Светлин Цонев от УМБАЛ "Александровска”.

Сред симптоми заради прекаран коронавирус са задух, умора, белодробни увреждания. Затова и в "Александровска болница” има пост Ковид програма, коментира кардиологът.

По думите му посещението в лечебното заведение не е опасно. "Шансът хората да се заразят в болница е по-малък от този на зараза в градския транспорт”, каза д-р Цонев.

Той подчерта, че Ковид-19 е и съдово заболяване. "Тромбозите са артериални и венозни. При първите има изтръпване на краката и ръцете, а може да се получи и инфаркт. При венозните тромбозите се получава отток на крайниците и подуване”, заяви експертът. 

Кардиолог посъветва пациенти, прекарали Ковид-19, да не се самолекуват. "Хората вярват, че ако съседът им се е лекувал с определен медикамент, то и при тях ще помогне. Това е изключително грешно”, каза още той. 

Д-р Цонев коментира, че рискът от ваксината е по-малък от този на прекарване на вируса. "Болката и малкият отток са нормални реакции след ваксинация. Пациентите с алергия, също могат да се ваксинират, след подходящата терапия. Да се свържат с лекаря си", допълни ангиологът.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК