Ето ги най-неприятните последици от цигарите за устната кухина

Пушачите в по-голям процент развиват остър некротизиращ гингивит

15.04.2021 | 14:56 Редактор: Юлия Христова
Ето ги най-неприятните последици от цигарите за устната кухина

Всяка цигара съдържа хиляди химически частици, които, смесвайки се със слюнката в устата, образуват токсичен „коктейл“, предизвикващ множество дентални проблеми.

Химикалите в цигарите засягат целия организъм, засягат белите дробове, увеличават риска от развитие на ракови процеси и сърдечни проблеми. Но не по-малко е влиянието на химикалите върху устната кухина - установени са 7 влияния на цигарите върху устата ни.

Неприятен жълт цвят на зъбите

За кратък период от време, започва промяната на цвета на зъбите под въздействие на тютюнопушенето. Никотинът и катраните в цигарите влияят на пожълтяването на зъбите. Тежките пушачи съобщават, че след дълга употреба на цигари, зъбите им придобиват кафеникав оттенък. 

Пародонтални проблеми и загуба на зъби

Пушачите в по-голям процент развиват остър некротизиращ гингивит. Освен това се наблюдават и по-лоши нива на орална хигиена, по-високи нива на зъбен камък. Пушачите често развиват заболявания на пародонта, независимо от хигиената на устната кухина.

При сравняване на пушачи и непушачи с пародонтит, пушачите имат :

По-голям брой на дълбоки джобове;

Повече загуба на прикрепване, повече гингивални рецесии;

Повече загуба на алвеоларна кост;

Повече загуба на зъби;

Повече зъби с фуркационни увреждания.

Кореновите повърхности при пушачите са допълнително замърсени с продукти от тютюнопушенето като никотин. Пушенето има пряк ефект върху костната загуба и е установен рисков фактор за остеопороза.

Увеличаване на микробното число в устната кухина

Няколко проучвания показват, че при пушачи се срещат повече бактериални видове, които са свързани с пародонтит, включително Porphyromonas gingivalis, Actinobacillus actinomycetemcomitans, Prevotella intermedia, Сoccus aureus, E. coli и Candida albicans, отколкото при непушачите.

Пушенето оказва влияние в размножаването на бактериите в устната кухина, които участват в образуването на плаката около зъбите. Това е предпоставка за развитие на кариозни процеси и лош дъх. Плаката, продуцирана под действие на тютюнопушенето, може да афектира и меките тъкани около зъбния корен. Възпалението може да засегне и костта, и да предизвика нейното стопяване.  

Натрупване на зъбен камък

Когато плаката престоява продължително време по зъбите се превръща в зряла плака, а след това започва и минерализирането ѝ. По зъбите се натрупва зъбен камък. Пушачите са склонни по-бързо да натрупват плака и зъбен камък. Натрупването на зъбен камък води до възпалителни процеси на гингивата и проява на пародонтални проблеми.

Лош дъх

Лошият дъх е най-честият и първостепенен проблем за пушачите. Цигарите оставят частички цигарен дим, които се задържат за дълго време в устата, гърлото, белите дробове, пише puls.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК