Пандемията принуди американците да се върнат към цигарите

Преди пандемията продажбите на цигари в САЩ намаляваха с ускоряващи се темпове

31.01.2021 | 07:50 Редактор: Радостина Димитрова
Пандемията принуди американците да се върнат към цигарите

Спадът в продажбите на цигари в САЩ, продължил десетилетия, спря миналата година, тъй като хората в заключване палят цигара по-често, а опасенията за здравето около електронните цигари накараха някои вайпъри да се върнат към цигарите, съобщи "Уол Стрийт джърнъл".

Преди пандемията продажбите на цигари в САЩ намаляваха с ускоряващи се темпове, достигайки 5,5% през 2019 г., когато пушачите се отказаха или преминаха към алтернативи като електронни цигари.

Пандемията задейства спирачките на този процес.

През 2020 г. продажбите на цигарената индустрия в САЩ са равни на тези от предишната година, сочат данните, публикувани от производителя на Marlboro Altria Group Inc, предаде БГНЕС.

Хората имаха повече възможности да пушат, защото прекарваха повече време вкъщи и имаха повече пари за цигари, тъй като харчеха по-малко за бензин, пътувания и забавления, казаха от Altria. Те също така пиели повече алкохол, сочи информация от производителите на спиртни напитки.

В същото време някои потребители на е-цигари се върнаха към нормалните цигари поради увеличените данъци върху електронните цигари, забраните за ароматизирани продукти за вайпинг и объркването относно въздействието на вайпинга върху здравето, казват потребители и служителите в индустрията.

От Altria не предложиха прогноза за продажбите на цигари през 2021 г., заявявайки, че това ще зависи отчасти от въвеждането на ваксината срещу Ковид-19 и как се променя поведението на потребителите след ваксинацията им.

Миналата година продажбите на цигари в САЩ дори са били с по-голям обем, отколкото през 2015 г., когато цените на бензина спаднаха рязко, освобождавайки средства и много хора се върнаха към цигарите.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК