Ензими за разграждане на никотин са ключът към спирането на цигарите

Тютюнопушенето е основна причина за развитие на някои онкологични, сърдечносъдови и метаболитни заболявания

15.01.2021 | 10:34 Редактор: Юлия Христова
Ензими за разграждане на никотин са ключът към спирането на цигарите

Решение в проблема с тютюнопушенето, използващо ензими за разграждането на никотин в организма, предлагат учени от екипа на д-р Рики Стул от факултета по химия към Западния Мичигански университет.

Проблемът със спирането на тютюнопушенето при повечето хора е появата на симптоми на абстиненция. Тютюнопушенето е една от основните причини за развитие на някои онкологични, сърдечносъдови и метаболитни заболявания с хроничен характер.

В научното проучване, екипът променя създадената през 2018 г. идея за използването на ензим NicA2, болучен от бактерии, разпространени в тютюневи полета. Според тогавашното проучване прилагането на ензима върху научни модели води до намаляване на тютюневата нужда.

За употребата на ензима в организма е нужен акцептор на електрони. Използваният в предишното проучване бил недостатъчно ефективен. За получаване на резултат върху моделите били приложени огромни количества от препарата, което прави проучването на действието му върху хора невъзможно. Концепцията включвала употребата на молекулен кислород като електронен приемник.

Цитохромните протеини служат за акцептори на електрони в дихателната верига на митохондриите. Екипът твърди, че при употребата на Цитохром С, в комбинация с ензима NicA1 показва много по-бързи и добри резултати, в сравнение с предходното проучване.

Цялата статия четете на puls.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК