Как тялото управлява глада и кога се стига до рязко затлъстяване

Обясниха конкретните ефекти на хормона лептин в мозъка

13.04.2021 | 10:40 Редактор: Тодор Петров
Как тялото управлява глада и кога се стига до рязко затлъстяване

Холандски екип от учени, базиран в Утрехт, изследва конкретните ефекти на хормона лептин в мозъка и как точно бива повлияно състоянието на глад от него. Оказва се, че функцията му е свързана с тази на допамина.

Хормонът бива открит през 90-те години на миналия век. Той бива секретиран от мастната тъкан в организма и именно това прави нейната функция изключително важна, особено за метаболитното състояние на организма, тъй като хормонът регулира глада.

Изследването се базира на научни модели без наднормено тегло. Лептинът осъществява връзката между тялото и мозъка, носейки информация за метаболитното състояние на организма и управлявайки баланса на енергия.

При лабораторни изследвания става ясно, че при липса на лептин моделите изключително бързо развиват наднормено тегло и затлъстяване, което доказва неговата важност.

Връзката между тялото и мозъка се основава на комуникация между хормона и системата за възнаграждение на допамина в мозъка. Тази "ос" се оказва изключително важно, но досега механизмът и на действие не беше напълно изяснен.

Научният труд е публикуван в Biological Psychiatry.

Четете повече по темата в Puls.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК