Невероятните ползи от консумацията на ананас, намалява риска от затлъстяване

Той дава младост по няколко начина

09.04.2021 | 15:13 Редактор: Искра Ангелова
Невероятните ползи от консумацията на ананас, намалява риска от затлъстяване

Пресният ананас е единственият известен източник на ензима бромелаин, който се смята, че може да е полезен по много пътища за здравето. 

Ананасът е екзотичен плод, който, може би, сме свикнали по нашата географнска ширина да консумираме под формата на компот или сок. Сладкият ананас обаче отдавна не е проблем да се намери в магазините и като свеж плод. 

Ананасът е един от калоричните и богати на захари плодове. Една купа от него съдържа почти 22 г въглехидрати, в това число 16 г захар и 2,3 г фибири. Така също и 0,2 г мазнини, 0,89 г протеини, което е рядкост за плодовете и 1 мг натрий, което трябва да се има предвид при наличие на високо кръвно налягане. 

Кои са полезните витамини и минерали в ананаса?

Витамин С – 131% от дневната препоръчителна доза, витамин А, калций, желязо, така също в него има и витамини от В групата като тиамин, рибофлавин, витамин В6, фолиева, пантотенова киселина, и бета-каротин, магнезий, манган, калий и антиоксиданти. 

Ползите от консумацията на ананас са подобни на плодовете като цяло – намалява риска от затлъстяване, сърдечносъдови заболявания и диабет. Конкретно, има полза за хубавия тен на кожата, здрава коса и повишен тонус като цяло. 

Основното предимство от консумацията на плодове за организма е, че забавят процесите на стареене, в това число свързаната със стареенето макулна дегенерация. 

Има данни, че съдържащите бета-каротин плодове и зеленчуци помагат за превенцията на астмата. Бромелаинът, който се съдържа в ананаса, е много вероятно за допринася за намаляване симптомите на астмата.

Бета-каротинът, както и други налични в ананаса полезни вещества, като витамин С и други антиосиданти, имат протективна полза срещу действията на свободните радикали и развитието на рак. Преди време при проучвания се констатира, че бета-каротинът и ракът на дебелото черво са обратно свързани. При други се намира също обратна връзка по отношение рака на простатата.

Наличието на фибри е от съществено значение за профилактиката рака на дебелото черво, но и на диабета. Знае се, че при богато на фибри меню стойностите на кръвната захар са по-ниски. Те могат да имат благоприятен ефект и при нивата на липидите и инсулина, информира puls.bg.

Полезното количество фибри, което следва да си осигуряваме с храна за деня, е към 25 г. за жените и 38 г. за мъжете. 

Заради съдържанието на фибри и вода анасите поддържат редовността на храносмилателния тракт. Интересното е, че бромелаинът намалява възпалителния имунен отговор, тоест образуването на цитокини в храносмилателния тракт, които е известно, че увреждат лигавицата му. Този ензим по принцип помага на организма да усвоява протеините.

Ананасът дава младост по няколко начина – и заради водата и фибрите си, като го поддържа хидратирано и енергично, и заради антиоксидантите и витамин С, което има и своята роля за образуването на колаген и поддържането на кожата стегната. 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК