Забравете за гладуването и други екстремни методи - по този начин изобщо не помагаме на тялото си, а по-скоро обратното.
Много от нас са чували съвети за "прочистване на черния дроб" поне веднъж. Всъщност до пролетта този вътрешен филтър на телата ни се чувства особено изтощен, тъй като през студения сезон сме особено склонни да ядем мазни храни и да пием алкохолни напитки.
И сега черният дроб се нуждае от нашата помощ. Но тя трябва да е деликатна и компетентна. Как да "прочистим черния дроб" с добри храни?
1. Превърнете в навик яденето на 2-3 ореха на ден
Причина: Източник на глутатион и аргинин
Ядките са отличен източник на ненаситени мастни киселини, полезни аминокиселини и витамини. Ядковите мазнини са "правилни" и здравословни. Те се абсорбират добре и работят за подобряване на състоянието на кожата, косата, зрението и мозъчната дейност.
Но орехите имат едно значително предимство пред останалите ядки. Те са богати на глутатион. Учените наричат това вещество „майката на антиоксидантната защита“. Той е включен в повечето процеси за неутрализиране на токсините в тялото ни. И обикновено се произвежда от черния дроб. Но малко помощ няма да му навреди.
Освен това орехите са богати на аргинин - аминокиселина, която помага на черния дроб да неутрализира амоняка.
2. Яжте грейпфрутите с ципата
Причина: източник на нарингенин
Този жълт или розов плод е богат на витамин С и антиоксиданти, които са чудесни за прочистване на черния дроб. Но за правилния ефект ще трябва да се откажете от навика да ядете само сочната пулпа на плода, отделяйки го от ципите. В края на краищата там се съдържа флавоноидът нарингенин. Това вещество помага за нормализиране на метаболизма на глюкозата, потиска апетита и според някои медицински изследвания стимулира черния дроб да разгражда съхраняваните мастни молекули. Малък „страничен ефект“: именно нарингенинът прави вкуса на грейпфрута горчив.
3. Станете приятели на лука и чесъна
Причина: източници на алицин
Лукът и чесънът може да не са най-добрият приятел на целувките, но са незаменими за детоксикация на черния дроб. Източникът на специфичната миризма и вкус на тези продукти е органичното сярно съединение - алицин, което се използва от черния дроб за неутрализиране на широк спектър от токсини. Той също така дарява лука и чесъна с бактерицидни и противогъбични свойства, информира БГНЕС.
Прави впечатление, че алицинът присъства в лука под формата на етерично масло. За да го получите от чесъна, първо ще трябва механично да унищожите скилидката. Например – смачкайте я. В този случай две химични съединения ще реагират, за да образуват алицин. Затова смачкването на чесън го прави по-полезен от нарязването му или сервирането на трапезата на цели скилидки.
Снимка: Pixabay
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
В Китай: Брижит Макрон посети гигантска панда, родена във Франция
Трима са загинали при катастрофа край търговищкото село Дралфа
Протестите разклащат управлението, но не и твърдите електорати на ГЕРБ и ДПС
Хранителен режим при Хашимото
Стартират нови национални програми за скрининг на колоректален и цервикален рак
Защо корейското кимчи е полезно за имунната система?
Инфекция с Campylobacter при деца – как да я разпознаем?
Blue Origin представи проектиран с AI източник на енергия за Луната
Учени разгадаха мистерията на радиационните пояси на Уран
ЕС отстъпи: Бензиновите и дизеловите двигатели няма да бъдат забранени
Телескопът Hubble е заснел отново междузвездната комета 3I/ATLAS
19-годишен шофьор кара с 300 км/ч в София (ВИДЕО)
Призът „Спортист на Варна“ ще бъде връчен на 16 декември
Никола Цолов стартира от първа редица в Абу Даби
Тъжна вест! Почина поетесата Ружа Велчева
S&P 500 доближава ново рекордно високо ниво*
Инвестиране чрез изкуствен интелект: Прогнозиране на пазарните възможности през 2026 г.
Близо 93% от домакинствата у нас имат достъп до интернет
Вашингтон: Европа рискува да бъде заличена, ако не се промени
преди 4 години
преди 4 години
преди 4 години
преди 4 години