С кои храни да "прочистим" черния си дроб през пролетта

Ядките са отличен източник на ненаситени мастни киселини

08.04.2021 | 09:55 Редактор: Искра Ангелова
С кои храни да

Забравете за гладуването и други екстремни методи - по този начин изобщо не помагаме на тялото си, а по-скоро обратното.

Много от нас са чували съвети за "прочистване на черния дроб" поне веднъж. Всъщност до пролетта този вътрешен филтър на телата ни се чувства особено изтощен, тъй като през студения сезон сме особено склонни да ядем мазни храни и да пием алкохолни напитки.

И сега черният дроб се нуждае от нашата помощ. Но тя трябва да е деликатна и компетентна. Как да "прочистим черния дроб" с добри храни?

1. Превърнете в навик яденето на 2-3 ореха на ден

Причина: Източник на глутатион и аргинин

Ядките са отличен източник на ненаситени мастни киселини, полезни аминокиселини и витамини. Ядковите мазнини са "правилни" и здравословни. Те се абсорбират добре и работят за подобряване на състоянието на кожата, косата, зрението и мозъчната дейност.

Но орехите имат едно значително предимство пред останалите ядки. Те са богати на глутатион. Учените наричат това вещество „майката на антиоксидантната защита“. Той е включен в повечето процеси за неутрализиране на токсините в тялото ни. И обикновено се произвежда от черния дроб. Но малко помощ няма да му навреди.

Освен това орехите са богати на аргинин - аминокиселина, която помага на черния дроб да неутрализира амоняка.

2. Яжте грейпфрутите с ципата

Причина: източник на нарингенин

Този жълт или розов плод е богат на витамин С и антиоксиданти, които са чудесни за прочистване на черния дроб. Но за правилния ефект ще трябва да се откажете от навика да ядете само сочната пулпа на плода, отделяйки го от ципите. В края на краищата там се съдържа флавоноидът нарингенин. Това вещество помага за нормализиране на метаболизма на глюкозата, потиска апетита и според някои медицински изследвания стимулира черния дроб да разгражда съхраняваните мастни молекули. Малък „страничен ефект“: именно нарингенинът прави вкуса на грейпфрута горчив.

3. Станете приятели на лука и чесъна

Причина: източници на алицин

Лукът и чесънът може да не са най-добрият приятел на целувките, но са незаменими за детоксикация на черния дроб. Източникът на специфичната миризма и вкус на тези продукти е органичното сярно съединение - алицин, което се използва от черния дроб за неутрализиране на широк спектър от токсини. Той също така дарява лука и чесъна с бактерицидни и противогъбични свойства, информира БГНЕС.

Прави впечатление, че алицинът присъства в лука под формата на етерично масло. За да го получите от чесъна, първо ще трябва механично да унищожите скилидката. Например – смачкайте я. В този случай две химични съединения ще реагират, за да образуват алицин. Затова смачкването на чесън го прави по-полезен от нарязването му или сервирането на трапезата на цели скилидки.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

4
4 rate up comment rate down comment 18
Мишо
преди 6 месеца
Аз пък си пия по 200мл./двеста/ водка "легенда кремля/ всяка сутрин и шофирам и се целувам и черният ми дроб е добре и аз също. Препоръчвам. Сигнализирай за неуместен коментар
3
20 rate up comment rate down comment 15
АНТОНИЯ
преди 6 месеца
ЧЕРНИЯ ДРОБ СЕ ПРОЧИСТВА , КАТО НЕ СЕ ЗАМЪРСЯВА !НИКОЙ НЕ СИ ЗАДАВА ВЪПРОСА С КАКВО СЕ ХРАНИМ , КАКВО ПРЕДЛАГАТ ГОЛЕМИТЕ ХИПЕР МАРКЕТИ ? КАТО СЕ ОБЪРНЕ КОЛАТА , ПЪТИЩА МНОГО ! ГЛАДУВАНЕ ПОД ЛЕКАРСКО НАБЛЮДЕНИЕ Е ПРАВИЛНО ! Сигнализирай за неуместен коментар
2
11 rate up comment rate down comment 23
saecoexellent
преди 6 месеца
Глупости ,няма нищо вярно,нф лъжете хората Сигнализирай за неуместен коментар
1
37 rate up comment rate down comment 12
Биби
преди 6 месеца
Много е вкусна храната с лук и чесън, но все пак не живеем в гората, а сме сред хора. Сега с маските е малко по-добре и можеш да скриеш изядени чесън и все пак!? Сигнализирай за неуместен коментар