Разработиха метод за предсказване на затлъстяване при децата

Влияят и гените, но решаваща е тежестта на житейските фактори

12.04.2021 | 22:55 Редактор: Юлия Христова
Разработиха метод за предсказване на затлъстяване при децата

Огледайте се, ако вече не ви е направило впечатление, че затлъстяването се увеличава както сред възрастните, така и сред децата. Ако светът не се опомни, скоро това ще е жесток проблем поради увеличаването на свързаните със свръхтеглото диабет, хипертония, инфаркт, инсулт, деменции, а според найрадикалните мнения - и рак. Сега изследователи от Университета в Куинсланд са разработили метод, който помага да се предскаже рискът, че 12-месечно дете ще страда от затлъстяване в бъдеще.

Смисълът на такова знание е да се противодейства още във възрастта, в която родителите се радват на “пухкавото” си бебе. Учени са разработили и утвърдили модел, който са нарекли i-PATHWAY. Той отчита наглед прости несвързани една с друга величини, за да предскаже бъдещото детско затлъстяване. Данните, които се използват за решаване на “уравнението”, могат да бъдат събрани по време на рутинните посещения на лекар в рамките на първата година от живота.

Влияят и гените, но решаваща е тежестта на житейските фактори. Сред тях особена тежест имат скоростта, с която бебето наддава на тегло, дали получава достатъчно сън, съотношението между ръста и теглото на майката и бащата преди бременността, навиците на жената, свързани с никотина и алкохола, по време на 9-те месеца. Според Световната здравна организация затлъстяването в световен мащаб се е утроило от 1975 г. до днес.

Около 8 милиона деца на възраст под 5 г. са с наднормено тегло или затлъстяване, а дебелото дете на тази възраст най-често става дебел възрастен. Но ако се обърне внимание в началото на живота и се създадат подходящи навици за спорт и балансирано хранене, затлъстяването е предотвратимо, пише "24 часа".

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК