Няколко рецепти за вкусна домашна лимонада

Зеленият чай е може би една от най-здравословните напитки на планетата

29.03.2021 | 11:44 Редактор: Искра Ангелова
Няколко рецепти за вкусна домашна лимонада

Под названието лимонада много хора си представят сладка газирана напитка с яркожълт цвят. В случая обаче ще говорим за нещо съвсем различно, а именно за домашно приготвена напитка от овкусена с плодове и билки вода.

Този тип лимонада е не само много свежа и вкусна, но и полезна! Домашната лимонада се приготвя бързо и лесно и е чудесна идея за ободряваща напитка, която може да ви помогне да се откажете от газираните напитки веднъж и завинаги. Тези рецепти за домашна лимонада не само утоляват жаждата ви по-добре от готовите бутилирани напитки, но и предлагат доста ползи за здравето.

Някои хора просто не обичат да пият обикновена вода без определен вкус. Ако сте от тях, тези рецепти могат да ви накарат да пиете по-голямо количество вода.

Можете да използвате всяка комбинация от пресни плодове, корени и билки, но ние ще ви дадем и няколко конкретни идеи. Можете да си приготвите цяла кана, която да държите в хладилника и от време на време да си наливате от нея. Можете да разделите количеството в малки стъклени буркани-чаши и да я пиете на порции.

Направете вкуса на водата си малко по-вълнуващ. Има безкрайни комбинации, които можете да опитате!

А ето вкусните рецепти, като в някои от тях дори няма лимони:

1. Лимонада с грейпфрут, мащерка и лайм

Извадете каната си и я напълнете наполовина с лед. Поставете няколко резенчета грейпфрут, четири резенчета лайм и шепа прясна мащерка вътре. Натиснете мащерката надолу с лъжица, след което изсипете филтрираната или минерална вода отгоре. Разбъркайте със сламка или дълга лъжица и се наслаждавайте!

Ползи: Мащерката се използва в холистичната медицина от хиляди години. Съдържа много витамин С, калий и манган, както и противовъзпалителни съединения. Грейпфрутът е богат на витамин С и А, съдържа голямо количество антиоксиданти. И накрая, лаймът е с високо съдържание на витамин С и антиоксиданти, които помагат за повишаване на имунитета.

2. Вода с ябълка, джинджифил и босилек

За да направите тази лимонада, напълнете още веднъж каната с лед. Добавете четири или пет резена зелена ябълка (разрязани на тънки кръгове). След това добавете шепа пресни стърготини от джинджифил и 7-8 листа босилек. Напълнете каната с вода догоре и разбъркайте със сламка. Тази вода буквално ще ви съживи, като същевременно ще повиши имунитета ви!

Ползи: Босилекът е с високо съдържание на витамин К, който помага да се поддържат здрави костите и заздравява раните по-бързо. Ябълките съдържат много фибри, витамин С и полифеноли, мощно антиоксидантно съединение. Изследванията доказват, че джинджифилът е може би един от най-мощните корени на планетата, който помага за намаляване на възпалението и предотвратяване на болестите, информира tialoto.bg.

3. Лимонада с ягоди, боровинки и мента

Напълнете каната до половина с лед. Добавете няколко шепи ягодови резенчета и няколко шепи боровинки. Налейте вода догоре и добавете няколко листа прясна мента. Тази лимонада ще ви стане любима, след като я опитате!

Ползи: Ягодите са богати на витамин С и В9, манган и калий. Боровинките съдържат много витамини С и К, както и манган. И за двата плода е известно, че повишават когнитивните способности и нивата на антиоксиданти. И накрая, ментата помага за облекчаване на лошото храносмилане, подобрява мозъчната функция и предпазва от настинки.

4. Лимонада с лимон и лавандула

След като напълните каната си с лед, добавете 4-5 резенчета лимон. След това сложете няколко малки шепи прясна лавандула и долейте вода догоре. Разбъркайте и се насладете!

Ползи: Лавандулата е известна със способността си да намалява стреса и безсънието. Лимоните са добър източник на витамин С и спомагат за подобряване на храносмилането.

5. Лимонада с краставица, мента и лимон

Нарежете половин краставица на тънки филийки и след това направете същото с половин лимон. След това напълнете каната с лед и добавете резенчетата, както и няколко листа от мента. Напълнете каната с вода догоре и оставете няколко часа в хладилника, преди да консумирате.

Ползи: Краставицата съдържа витамин К, подобрява храносмилането и хидратацията. Вече изброихме по-горе ползите от ментата и лимона.

6. Лимонада със зелен чай, мента и мед

Тази напитка ще наподобява повече вкуса на студен чай с мента, отколкото на лимонада. Напълнете каната с лед до половината, добавете 5-6 резенчета лимон, шепа мента и шепа листа зелен чай. Долейте вода догоре и накрая сложете течен мед на вкус. Разбъркайте добре, за да сте сигурни, че медът се е разтворил.

Ползи: Зеленият чай е може би една от най-здравословните напитки на планетата. Съдържа много биоактивни съединения, които предотвратяват увреждането на клетките и намаляват възпалението. Освен това подобрява метаболизма, мозъчната функция и намалява риска от някои видове рак. Медът е мощна антибактериална и противовъзпалителна храна и много култури го използват като лекарство.

7. Лимонада с портокал и розмарин

Тази тръпчива напитка е пълна с хранителни вещества! За да я направите, нарежете портокал, един розов грейпфрут и един лимон – всичко на тънки филийки. Напълнете каната си наполовина с лед, добавете плодовете, след това добавете няколко клонки розмарин и накрая долейте догоре вода.

Ползи: Портокалите са известни с високото си съдържание на витамин С. Те също имат достатъчно количество калций и помагат на тялото ви да произвежда колаген, който ви дава гладка кожа. Розмаринът е с високо съдържание на манган, който помага на тялото да заздравява по-бързо раните и подобрява метаболизма.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК