Недостигът на този витамин в организма може да ускори състаряването

Дефицитът на витамин К води до съдови увреждания и образуване на тромбози

24.03.2021 | 15:14 Редактор: Искра Ангелова
Недостигът на този витамин в организма може да ускори състаряването

Недостигът на витамин К в организма може да ускори състаряването, предупреди диетологът Инна Пичугина.

При липса на този витамин, съдържащ се в зелените храни, интерлевкинът в организма намалява, което причинява проблеми с имунната система и стареенето се ускорява.

Витамин К е от групата е мастноразтворими витамини. Той е необходим за синтеза на протеините и участва при кръвосъсирването.

"Ако някъде има увреждане на съдовете, той образува съсирек и кървенето спира", обясни Пичугина, цитирана от БГНЕС.

Този витамин е необходим за нормалното функциониране на бъбреците, а също така помага за взаимодействието на калция с витамин D, който е важен за костната система и съединителната тъкан. Освен това е необходим за развитието на костната структура при децата, възрастните хора предпазва от остеопороза.

Много витамин К се съдържа в зелените храни като спанак, марулята, зелето, както и в черния дроб.

Припомняме ви, според изследване на учени Нидерландия и Белгия, дефицитът на витамин К предизвиква усложнения и може да доведе до летален изход при боледуване от Ковид-19. Експертите са установили, че липсата на витамин К е един от важните фактори, водещи до по-тежко увреждане на белите дробове от Ковид-19.

Дефицитът на витамин К води до съдови увреждания и образуване на тромбози, които причиняват тежки усложнения и внезапна смърт при коронавирус.

Специалистите препоръчват консумацията на повече зелени зеленчуци, мазни сирена, мляко и краве масло, за да се поддържа необходимото количество витамин К в организма.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


6
7 rate up comment rate down comment 0
Глупавка
преди 3 години
Нали съм си глупавка, но не можах да разбера-хем предизвиква съсиреци, хем пази от тромбоза? Може ли някой компетентен да обясни! Сигнализирай за неуместен коментар
5
4 rate up comment rate down comment 3
анонимен
преди 3 години
4
9 rate up comment rate down comment 3
До Бунтата
преди 3 години
Бая глупости си надрънкал!!! Сигнализирай за неуместен коментар
3
51 rate up comment rate down comment 2
Николай
преди 3 години
Питателната храна за организма се доставя с пари.Когато парите не достигат се купуват *** от което се възползват производителите им.За да имаш пари мисли на кой ще си дадеш гласа на изборите и не забравяйте че богатия не мисли за бедния а за собствената си изгода. Сигнализирай за неуместен коментар
2
50 rate up comment rate down comment 32
Бунтата
преди 3 години
Гласувайте за герб,и ще ни увреди и нещо друго!!!Какво кажат американците,това ще ни увреди?!!!!!Но най-лошото нещо,което ни вреди е б.м.б. Сигнализирай за неуместен коментар
1
40 rate up comment rate down comment 24
Бунтата
преди 3 години
Дрън дрън ярина!!!!!!Преди като го нямаше ковид-а,какво увреждаше липсата на на витамин К?????Увреди ни мозъците,друго не!!!? Сигнализирай за неуместен коментар