Защо не трябва да ядем пица късно вечер?

Може да предизвика киселинен рефлукс

25.03.2021 | 22:48 Редактор: Искра Ангелова
Защо не трябва да ядем пица късно вечер?

Пицата е любимо ястие на милиони хора по света. Кой не обича пица. Можем да я хапваме по всяко време и никога няма да ни омръзне. Има една голяма грешка с яденето на пица и тя е консумацията ѝ преди лягане. Защо?

Поява на киселинен рефлукс

Пица за вечеря или късно преди лягане може да предизвика киселинен рефлукс. Това споделя Джонатан Авив, гастроентеролог, цитиран от HuffPost. Според него пицата съдържа продукти, които повишават киселинността в стомаха, което в легнало положение може да влоши съществуващия рефлукс или да предизвика поява на киселини при хора, които не страдат от този стомашен проблем.

Пицата е тежка храна заради съчетанието на калорични, мазни и протеинови продукти в едно. Консумирана късно вечер преди лягане, пицата може да увеличи значително производството на стомашни киселини. В допълнение напитките, които сте приели заедно с пицата могат да утежнят положението. Такива са кола, бира, вино – все киселинни напитки. Ако сте консумирали пица в тази комбинация е много вероятно да започне да ви се връщат киселини, когато се окажете в хоризонтално положение.

На стомаха са необходими около 4 часа, за да обработи храната и да я изпрати към червата. Ето защо диетолози и гастроентеролози съветват вечерята да е по-ранна, за да има време стомахът да се справи с предизвикателството, пред което сте го поставили. Консумацията на тежки храни непосредствено преди лягане може да създаде сериозни проблеми, както и да ви предразположи към напълняване, информира az-jenata.bg.

Яденето на пица преди лягане може да наруши и съня

Консумацията на пица преди лягане късно вечер може да предизвика стрес в храносмилателната система до голяма степен заради лактозата в сирената, на които пицата обикновено е богата. Това важи с особена сила за хората с непоносимост към лактоза.

Обработката на лактозата, въглехидратите в тестото, протеините и мазнините в гарнитурата от месо в пицата могат да влошат съня ви, да предизвикат тежест, подуване, киселини, които да не ви оставят да спите през нощта. Възможно е да се появят и стомашни болки, подуване, газове.

Следващия път, когато искате да се насладите на любимата си пица, направете го в по-ранните часове на деня, за да дадете време на тялото си да я обработи пълноценно.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК