Вкусният прясно изпечен хляб се оказва вреден за стомаха

Той има по-висока киселинност

25.03.2021 | 09:47 Редактор: Искра Ангелова
Вкусният прясно изпечен хляб се оказва вреден за стомаха

Защо е по-добре да не се яде прясно изпечен хляб, особено при наличие на заболявания на стомашно-чревния тракт, каза в интервю за радио Sputnik Мария Черняева – лекар и диетолог в клиниката по естетична медицина "Seline".

"Вкусният и ароматен прясно изпечен хляб се различава по структура и състав от престоялия продукт. На първо място, той има по-висока киселинност", обясни диетологът. "В случай на нарушения в работата на стомашно-чревния тракт, такава храна може да доведе до обостряне на хронични заболявания като гастрит и язва", отбеляза тя.

"С течение на времето киселинността и другите свойства на хляба се променят. Достатъчно е да изчакате осем часа, или най-добре един ден, и печените изделия ще станат по-малко вредни за организма", каза Черняева.

"Вчерашният хляб или дори сухарите са по-здравословни за стомаха от пресния, мек и привлекателно миришещ хляб", сигурна е Черняева.

Тя отбеляза, че апетитът за прясно изпечени хлебни изделия е подобна на зависимост, която ни принуждава да консумираме понякога големи количества от тях.

"Ще ядем повече пресен мек хляб, преди всичко заради вкусовите и обонятелни усещания. Това е като наркотично вещество, като гладът за сладко", каза Черняева, цитирана от БГНЕС.

"Тази функция често се използва в магазините - те специално пекат хляб на място, така, че клиентите, привлечени от миризмата да купуват по-големи количества", добави диетологът.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


10
2 rate up comment rate down comment 2
Почивай в мир Дан Ко
преди 3 години
9
2 rate up comment rate down comment 1
Анин
преди 3 години
8
4 rate up comment rate down comment 1
Мистър питкин
преди 3 години
Житената питка трябвало да обиколи нивата! Сигнализирай за неуместен коментар
7
0 rate up comment rate down comment 1
Житената питка трябв
преди 3 години
6
14 rate up comment rate down comment 5
анонимен
преди 3 години
Винаги го препичам хляба преди да го ям Сигнализирай за неуместен коментар
5
21 rate up comment rate down comment 1
Селянката
преди 3 години
Лелеййййй,колко негативни коментари! То защото е вреден прясно изпечения хляб баба ми и дядо ми живяха над 86 год.Купуваха го от фурната или баба го замесваше. Сигнализирай за неуместен коментар
4
21 rate up comment rate down comment 11
Драгослав
преди 3 години
"Вкусен" ли??!!!!Не знам на кое казвате "вкусен хляб"! Такъв не се произвежда. Никъде в България! Това е смешно :) :) "вкусен"... Сигнализирай за неуместен коментар
3
19 rate up comment rate down comment 8
Филип
преди 3 години
Не ям изобщо хляб! Всичко ям без хляб. Та той не става за ядене! Кал!Отврат е! Има едно единствено хлебче и то само в Лидъл. Едно малко хлебче със семена отгоре. Само то става. Пробвал съм всички хлябове, като започнеш от най- евтините, до най- скъпите от 9.80лв. Ами не стават! Нито пресни, нито на 3 дена... Сигнализирай за неуместен коментар
2
19 rate up comment rate down comment 3
Мария
преди 3 години
Това, което се продава в магазини, вериги и му викат "хляб" не става 8зобщо за ядене...Във фурните работата е същата... Тая отвратителна сплав е гнусна, камо ли да се яде. Закуските по фурните, също. Нищо не се яде, което е приготвено с мая!Може само домашна баница. Научете се да ядете без хляб!Всички пакетирани *** също не се ядат. Затова има рефлукс, гастрит, киселини,колит, подут корем, кръвно и т.н. Подбирайте храната! Напитките също са за ***! Факт! Сигнализирай за неуместен коментар
1
11 rate up comment rate down comment 2
Влади
преди 3 години
Стига с тия простотии, бе тате! Сигнализирай за неуместен коментар