Кои са грешките, които допускаме в готвенето на телешка кайма

По средата тя трябва да е прясна и с червен цвят

20.03.2021 | 09:43 Редактор: Искра Ангелова
Кои са грешките, които допускаме в готвенето на телешка кайма

Телешкото и говеждото месо са един от основните продукти, присъстващ в кухнята наред със свинското и птичето месо. Телешката кайма е един прекрасен и гъвкав продукт, от който могат да се приготвят прекрасни ястия. Често обаче допускаме някои грешки с телешката кайма, които пречат да се насладим на пълния ѝ блясък.

Кои са най-често срещаните грешки с телешката кайма, които допускаме?

Не търсите правилните признаци на разваляне на каймата

Не само цветът отвън е показател за това дали каймата е развалена. Като притиснете с вилица каймата, по средата тя трябва да е прясна и с червен цвят. Ако каймата има сиво-кафяв цвят и променен мирис, тя е развалена.

Избирате телешка кайма според най-яркия цвят

Невинаги яркочервеният цвят на каймата е показател за това колко е прясна и добра. Имайте предвид, че стабилизаторите и оцветителите, които са допустими в производството могат да направят цвета на телешката кайма по-ярък, отколкото реално е. Основен ориентир трябва да ви е етикетът със срока на годност. Друг трик, който можете да използвате, е да проверите с ръка колко студена е опаковката на каймата. Ако не ви се струва достатъчно студена, значи не е съхранявана особено добре.

Купувате пакетирана телешка кайма

За да сте сигурни колко прясна и качествена е каймата, винаги е най-добре да избирате прясно месо, от което пред вас да бъде смляна кайма или да я приготвите вкъщи.

Игнорирате различния състав на мазнини в различните видове телешка кайма

Не всяка телешка кайма е еднаква. Различните видове кайма имат различно съдържание на мазнини, което е упоменато върху етикета. По-здравословният избор е да предпочетете телешка кайма с по-нисък процент мазнини.

Грешите в пърженето на каймата в тигана

Ако слагате телешката кайма в тигана, а него чак след това на котлона, това е голяма грешка. Най-напред загрейте мазнината до нужната температура, а чак след това слагайте каймата в тигана. Много домакини знаят, че това е правилният подход към приготвянето на кайма, но въпреки това има хора, които допускат тази грешка. Друга грешка е неразбъркването на каймата по време на готвене. Постоянното разбъркване ще помогне на мляното месо да се сготви добре и да се раздели на рехави парченца.

Готвите замразена кайма

За предпочитане е да приготвяте прясна телешка кайма, но ако все пак приготвяте замразена, не допускайте грешката да я сложите в тигана или във фурната, докато все още не се е размразила напълно. Ако я готвите замръзнала, водата от нея ще се разтопи и ще влоши консистенцията ѝ, правейки я да изглежда сварена и кашава, а не с желания вид и вкус, съветва az-jenata.bg.

Не готвите телешката кайма на правилната температура

Американското министерство на земеделието, цитирано от mashed.com съветва телешката кайма да се приготвя на 160 градуса вътрешна температура. При по-ниска от тази температура съществува риск от недостатъчна термична обработка на месото, което крие потенциални рискове за здравето, свързани с бактерии в месото. Прекаленото препичане на месото на твърде високи градуси пък унищожава неговите вкусови и хранителни качества.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК