Лабораторна храна за домашните ни любимци?

Стартъпи обявяваха, че ще "отпечатат" кайма

20.02.2021 | 22:35 Редактор: Никола Симеонов
Лабораторна храна за домашните ни любимци?

Преди две години бъдещето беше почти настояще. Поне бъдещето на производството на месо: по целия свят стартъпи обявяваха, че ще „отпечатат“ кайма, пилешки гърди или дори цели пържоли или ще ги отглеждат в биореактор. С няколко стволови клетки и лаборатория, гласеше очарователната идея, гладът на хората за месо може да бъде задоволен и в същото време да се подобри съдбата на милиони селскостопански животни.

Поне засега обаче лабораторното месо не се наложи, поне ежеседмичното пазаруване в супермаркета през уикенда не предполага това. Така че защо да не се популяризира новата технология нетрадиционно: Превърнете лабораторното месо в храна за животни!

Подходът може да изглежда странен, но при по-внимателен преглед със сигурност разкрива своя чар. Това може да бъде временно решение за облекчаване на няколко проблема наведнъж.

Защото изглежда, че много хора са закупили нови домашни любимци в годината на пандемията. Предимно котки и кучета - класика. Надеждна статистика почти няма, но има анекдотични доказателства: приютите за животни и животновъдите отчитат голямо търсене. Съседи съобщават за преживяването си като "нови родители“ на домашни любимци, както без ирония се наричат собствениците на домашни любимци.

Само че кучетата и котките ядат месо. Калифорнийският учен Грегъри С. Окин от Института по околна среда и устойчивост към Калифорнийския университет в Лос Анджелис установи, когато определя екологичния отпечатък на домашните животни през 2017 г., че може дори да има "пряка конкуренция“ между храните за животни и за хората. А домашните любимци не получават само кланични отпадъци. Много собственици искат само най-доброто за своите любимци. Има дори испанска компания за храни за кучета, която използва говеждо месо Wagyu, което е "безопасно за консумация и от човека“, пише в свой материал Die Zeit.

Вижте още по темата в Investor.bg

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК