Кои са най-богатите източници на калий сред храните?

Този минерал е много важен за поддържането на кръвното налягане в граници

20.02.2021 | 06:20 Редактор: Ивет Арабова
Кои са най-богатите източници на калий сред храните?

Калият е много важен минерал за нормалната работа на сърдечносъдовата система и поддържането на кръвното налягане в граници. Бананите са известни с богатото си наличие на калий. Същото важи и за останалите жълти плодове и зеленчуци, но това съвсем не означава, че няма и други, дори по-богати на ценния минерал храни, които да включите в менюто си за здраво сърце.

Кои са най-богатите източници на калий сред храните?

Зелено цвекло 

Зеленото цвекло е много богато на фолати, желязо и витамин С. То е прекрасен източник на калий. В една чаша зелено цвекло се съдържат около 28% от дневната нужда на организма от този минерал.

Пъпеш 

Сочен и вкусен, пъпешът е богат на калий. Една чаша пъпеш съдържа невероятните 72% витамин С, необходим за деня. Освен това е богат на растителни протеини и фибри.

Домати 

Доматите са превъзходен източник на калий, витамин С, желязо. Те съдържат антиоксиданти, важни в борбата с възпаленията. Ликопенът в доматите намалява риска от сърдечносъдови заболявания.
 
Киви 

Кивито е известно като един от най-добрите източници на витамин С. То обаче е богато и на калий. Една чаша киви доставя около 12% калий на тялото.

Печурки 

Гъбите печурки са друг добър източник на калий. Те са богати и на фибри, желязо и бета-глюкани, важни за имунната система.

Кокосова вода

В 600 милилитра кокосова вода се съдържат 13% от количествата калий, необходими на организма за деня. Кокосовата вода е добър източник на електролити и не съдържа много калории.

Кои още храни са богати на калий, вижте в Az-jenata.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 2
Тодор
преди 3 години
Най- много калий има в маслините - 1200 мг/ 100 гр. За сравнение, препоръчваните тук банани са с 300-400 мг/100 гр продукт, колкото е в зрелите домати. Ясно е, че концентрати, като сладка, конфитюри и лютеници, както и сушените плодове, имат доста повече Калий, от описаните в статията. Сигнализирай за неуместен коментар