Кои са плодовете, съдържащи най-много протеин?

Вкусни, сочни и полезни

16.02.2021 | 12:26 Редактор: Ралица Братанова
Кои са плодовете, съдържащи най-много протеин?

Най-богатите на протеини храни са месото, животинските и млечните продукти. Сред зеленчуците, ядките, семената също има невероятно добри източници на протеини. Но и плодовете не са за подценяване.

Те са източник на въглехидрати, минерали, витамини, но някои от тях са особено богати на протеини, което е един прекрасен бонус не само към вегетарианската ви диета, ако следвате такава, но и към диетата ви изобщо, защото протеините са макронутриентите, които помагат в отслабването и изграждат всяка тъкан в човешкото тяло, пише Az-jenata.bg.

Кои са най-богатите на протеини плодове?

Джакфрут 

Този тропически плод има особена текстура, която наподобява меко месо. Той е много богат на протеини. В 100 г от джакфрута се намират невероятните 3 грама протеин, което е добро количество, имайки предвид, че говорим за плод.

Грейпфрут 

В една чаша грейпфрут се съдържат около 1,3 грама протеини. Този цитрус е богат и на витамин С, желязо и калций.

Банан 

Освен добър доставчик на калий, бананите съдържат и протеини – около 1,6 грама за една чаша. В бананите се срещат още витамините А, В6 и С, както и магнезий

Стафиди 

В 100 грама сушени стафиди се съдържа приблизително 1 грам протеин. Те са богат източник на желязо и калий.

Череши 

В една чаша череши се съдържат около 1,6 грама протеин. Те са много богати на мелатонин, който е важен за съня. Източник са на антиоксиданти, борещи се с възпаленията в тялото

Киви

В една чаша киви се съдържат около 2 грама протеини. Кивито е сред най-богатите на витамин С плодове. То е източник на калий, фосфор и желязо.

Къпини 

В една чаша къпини се съдържат около 2 грама протеин. Те са източник още на витамин С и много антиоксиданти, стимулиращи цялостното здраве.

Кайсии 

В една чаша кайсии се съдържат около 2 грама протеини. Богати са още на витамините А, С и Е. В тях се съдържат фибри и калий.

Авокадо 

Авокадото съдържа 3 грама протеин за 100 грама плод. Богато е още на невероятните фибри, фолати, магнезий, витамин В2, В3, витамин С, К и Е

Гуава

Гуавата е сочен и сладък тропически плод. В една чаша от нея се съдържат 4 грама протеин. Тя е прекрасен източник на витамин С и фибри

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК