10 мита, които могат да провалят диетата ви

Развенчани от диетолози и фитнес експерти

14.02.2021 | 12:00 Редактор: Ралица Братанова
10 мита, които могат да провалят диетата ви

От екстремни сокове за детоксикация до предполагаеми чудодейни добавки, някои хора изглежда са готови да опитат почти всичко, за да отслабнат. Експертите обаче казват, че много от тези бързи методи се основават на митове, тъй като загубата на тегло е резултат от постоянното приемане на по-малко калории, отколкото изразходвате с течение на времето, както и вземането на интелигентен хранителен избор.

Според д-р Артур Виана, един от най-популярните митове за отслабването е, че всичко, което трябва да правите, е да спортувате повече и веднага ще постигнете резултати.

"Упражненията са от основно значение за здравословния начин на живот, отслабването и поддържането на тегло, но трябва да дойдат и с промяна в диетата“, казва Виана пред Insider.

По-долу диетолози и фитнес треньори развенчават някои от най-често срещаните заблуди относно отслабването

1. Всички калории са еднакви

Вашето тяло не обработва всички храни по един и същи начин. И бързината, с която смилате нещо, може да повлияе на нивата на инсулин, скоковете в кръвната захар и съхранението на мазнини.

Например, сравнете парче торта и морков с по сто калории в тях. Количеството калории е същото, но сладкото е направено с рафинирани въглехидрати, докато зеленчукът съдържа повече фибри и хранителни вещества. Тази разлика е важна, защото тялото ви по-бързо усвоява тортата. Това залива системата ви с глюкоза, повишава кръвната захар и нивата на инсулин, което може да насърчи съхранението на мазнини.

За разлика от това, морковите се усвояват по-бавно, което означава по-малко глюкоза в кръвта ви. Това помага да се поддържат здравословните нива на кръвна захар и може да ви поддържа по-сити за дълъг период от време, което може да предотврати преяждането. Така че, докато тортата на стойност 100 калории осигурява същата енергийна мощност като моркови със същото количество, зеленчукът е очевидно по-добрата опция за управление на теглото.

Д-р Виана също така казва, че преработените храни не изпращат сигнали за ситост до мозъка, както го правят пълноценните храни, което означава, че е по-вероятно да преядете и по този начин да напълнеете.

2. Късното ядене води до напълняване

Изследванията показват, че е важно какво и колко ядете, а не в колко часа.

Голямо проучване от 2016 година не установява връзка между яденето на вечеря след 20:00 ч. и наддаването на тегло. Проучване от 2008 година обаче разкрива, че хората, които са се хранили между часовете 23:00 и 5:00 консумират приблизително 500 калории повече на ден и натрупват повече тегло от тези, които ядат само през деня. Други опити показват, че времето на ядене може да повлияе на непоносимостта към глюкоза и да намали използването на мазнини, особено ако обикновено вечеряте късно.

Според диетолога Андрес Аеста, яденето през нощта може да ви накара да наддадете тегло, само ако надхвърлите дневния си калориен прием.

3. Въглехидратите ви карат да пълнеете

Въглехидратите често се смятат за враг, когато става въпрос за загуба на тегло. Проучване от 2018 година обаче разкрива, че възрастните, които са спазвали диета с ниско съдържание на въглехидрати, са загубили средно същото тегло като тези, които са минали на режим с ниско съдържание на мазнини.

Не всички въглехидрати обаче влияят еднакво. Пълнозърнестите храни съдържат повече фибри, отколкото рафинираните, което означава, че се обработват по-бавно и не причиняват големи скокове в нивата на инсулина.

Всички митове вижте на Tialoto.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК