Плюсове и минуси при консумиране на прасковите с обелката

Ципата е много по-полезна, отколкото предполагате

14.02.2021 | 06:30 Редактор: Ралица Братанова
Плюсове и минуси при консумиране на прасковите с обелката

Прасковите са прекрасен, сочен и много вкусен плод. Те са изключително полезни и са едно от най-любимите летни лакомства на много хора. Свикнали сме да белим прасковите от мъхестата им ципа, преди да ги изядем.

Всъщност ципата е много по-полезна, отколкото предполагате. Според healthline.com можете спокойно да ядете прасковата без да я белите, подобно на кивито, което също е още по-полезно, когато е консумирано заедно с обелката.

Ципата на прасковата не само че не е токсична, но е и полезна. Тя е много богата на фибри, а обелвайки я, се лишавате от тях.
Ципата на прасковата е добър източник на антиоксиданти и полифеноли, пише Az-jenata.bg.

Те са особено важни за намаляване на възпаленията в тялото, за нормалната функция на сърдечносъдовата система, както и за блокиране на оксидативния стрес в организма. Антиоксидантите са много важни и за доброто състояние и нормално функциониране на мозъка, бъбреците, черния дроб.

Има ли и негативни страни при консумацията на ципата на прасковите?

Един от рисковете за здравето, ако ядете прасковите с ципата, са пестицидите. Този риск съществува при консумация на всички плодове и зеленчуци, ако не са добре измити. При прасковите рискът е малко по-голям заради влакнестата структура на ципата, върху която е възможно да се задържат по-голямо количество химикали дори след измиване.

Консумацията на праскови с обелката може потенциално да причини дискомфорт в корема и червата при хора с храносмилателни проблеми, възпаления в червата, гастрит и язва. В такива случаи е добре да консумирате прасковите обелени.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК