5 дни без захар - какво и по колко да ядем?

Използвайте повече подправки в храната си

12.02.2021 | 23:08 Редактор: Искра Ангелова
5 дни без захар - какво и по колко да ядем?

Кажете сбогом на подсладителите и се заредете с повече енергия и по-малко стрес с това детокс предизвикателство, любимо на редица звезди като Дженифър Лопес, Адел и Камила Алвеш Макконъхи. Освен това този режим ще ви помогне да ограничите желанието си за сладки храни. Да не забравяме, че захар изненадващо се съдържа и в източници като салатни сосове, кетчуп, газирани напитки и др.

Ако консумирате твърде много сладко, възможно е да се чувствате уморени и без настроение, а да не говорим, че прекомерната консумация на захар се свързва с развитието на сърдечни заболявания и диабет.

Жените трябва да се стремят към не повече от 6 чаени лъжички добавена захар на ден, според Американската сърдечна асоциация. Ако се борите да контролирате глада си за сладко, то най-добрият начин е да се настроите в продължение на пет дни да не консумирате захарта във всяка от нейните форми, включително храни с мед, кленов сироп, тръстиков сок и меласа.

На шестия ден можете да върнете захарта в менюто си, но да я консумирате по-обмислено.

Ето и пет съвета, които да следвате през тези 5 дни без захар:

1. Забравете за подсладените напитки

Елиминирайте от менюто си подсладените със захар газирани напитки, студен чай, сокове и т. н. Те са водещите източници на добавена захар в дневното меню на много хора. Водата е най-добрият ви залог за хидратация, но ако не ви се пие чиста вода, то можете да овкусите вашата с пресни плодове или като ѝ добавите няколко резенчета краставица, лимон и/или листа от мента.

2. Включете печени зеленчуци в менюто си

Някои зеленчуци, изпечени на фурна, могат да придобият сладък вкус, а именно пащърнак, моркови, патати, чери домати. Просто нарежете зеленчуците на парчета с размер на една хапка, намажете ги с малко масло, добавете им сол, черен пипер и любимите си подправки и ги разпределете равномерно върху лист хартия за печене. Печете ги на 180 градуса, докато омекнат и леко покафенеят по краищата.

3. Заложете на солени закуски между храненията

Шансовете вашите любими (готови) зърнени закуски и барчета с гранола да съдържат захар са големи, така че помислете за алтернативни закуски между храненията си. Например пуканки с балсамов оцет, оризови бисквити, смути с целина, ябълка и моркови, ядки без добавена захар, варена царевица и др. Използвайте само плодове, зеленчуци и обикновено кисело мляко за закуските си, съветва tialoto.bg.

4. Добавете повече аромати и подправки в храната си

Използвайте повече подправки в храната си вместо захар, за да ѝ добавите повече вкус. Например, поръсете с канела вашето кисело мляко или печените си ябълки.

5. Консумирайте повече плодове

Нека плодовете да са единственият източник на сладост в храната ви през тези пет дни. Добавете боровинки или малини към сутрешните си овесени ядки/трици, нарежете ягоди или круша в салатата си на обяд и сложете парченца ананас в пълнозърнестата си пица, добавете резенчета портокал към печеното си пиле и т. н.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК