Как изглежда ракът на кожата и кога е време за дерматолог

Карциномът се проявява по много различни начини

09.02.2021 | 11:40 Редактор: Юлия Христова
Как изглежда ракът на кожата и кога е време за дерматолог

Ракът на кожата се оказва един от най-лесните за откриване вид злокачествено заболяване. Това е така, тъй като карциномът на кожата обикновено започва там, където може да се види.

Той може да се развие навсякъде от скалпа до кожата на пръстите на краката. Първичното огнище може да се появи на необичайни места като под нокътната плочка, върху гениталиите, по устните или вътре в устната кухина.

Изграждането на навик да проверявате кожата си ще ви помогне да забележите евентуални промени в ранен стадий. Проверката веднъж месечно може да бъде от полза. 

Как изглежда ракът на кожата?

Карциномът се проявява по много различни начини. Той може да изглежда като видоизменена вече съществуваща бенка или поява на нова бенка, която съществено се различава от останалите. Може да има куполообразен растеж или да изглежда като незарастваща рана или възпаление, което се лекува и след известно време отново се появява.

Що се касае за карцином на кожата, който започва развитието си под нокътната плочка, той може да изглежда като кафява или черна ивица под нокътя. За да откриете изменения по кожата, не е нужно да помните дълъг списък. Време е да посетите дерматолог.

Цялата статия четете в puls.bg

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК