Внимавайте с лимоните - могат да увредят кожата на лицето

Лимонената киселина е доста силна и може да предизвика някои кожни проблеми

31.01.2021 | 22:23 Редактор: Радостина Димитрова
Внимавайте с лимоните - могат да увредят кожата на лицето

Лимонът и лимоновият сок са често използвани в домашната грижа за кожата, защото лимонената киселина е естествен ексфолиант. Популярно е схващането, че лимонът може да облекчи акне, възпаления, да намали секрецията на себум, да стимулира обновяването на кожните клетки и да ексфолира кожата, премахвайки мъртвите клетки.

Лимонената киселина обаче е доста силна и може да предизвика някои кожни проблеми, които да влошат състоянието на кожата на лицето, вместо да го подобрят.

Лимоновият сок наистина има подобни качества, които го правят потенциално мощно средство за подобряване на кожата. Естественото му съдържание на киселини може да намали възпалението при акне и да намали количеството себум, секретиран от мастните жлези. Лимонената киселина има и антимикробни и противогъбични свойства, които могат да повлияят благоприятно състояния като себореен дерматит и други обриви, причинени от кандида, пише healthline.com, цитиран от Az-jenata.bg.

Но високата киселинност на лимона може да причини интензивно дразнене на кожата, да я зачерви, да я направи прекалено суха, болезнена и лющеща се. Пилингът, който лимонената киселина прави на кожата, може да я направи по-уязвима към слънчевите лъчи. Това създава допълнителни условия за раздразнение и податливост на увреждания.

Комбинацията от цитрусови сокове и влиянието на UV-лъчите причинява мехури по кожата. Състоянието е известно като фитофотодерматит. Острият киселинен лимонов сок прави кожата по-податлива на слънчевите лъчи, като изгарянето от тях става няколко пъти по-лесно, отколкото в останалите случаи.

Ако все пак сте решили да използвате лимон за ексфолиране и почистване на кожата си, внимавайте с количеството, което използвате. То не трябва да надхвърля ½ чаена лъжичка, смесена с етерично масло, зехтин или розова вода например. Никога не прилагайте лимонена киселина директно върху кожата, без да сте я разтворили в друга субстанция.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК