Защо лимоните са толкова полезни за здравето ни?

Освен че засилват имунитета ни, те подобряват и храносмилането

20.04.2020 | 16:24 Редактор: Наталия Тотева
Защо лимоните са толкова полезни за здравето ни?

Лимоните са източник на голямо количество витамин С, който е важен за поддържането на добър имунитет. В тях се съдържат важни хранителни вещества, които освен това подобряват и сърдечно-съдовата функция, храносмилането, дори настроението.

Кои са основните здравословни ползи, които лимоните носят на организма?

Високо съдържание на фибри

Един-два лимона на ден носят голямо количество фибри на тялото. Лимоните са бедни на калории, но богати на фибри, което стимулира храносмилането, подобрява и подхранва чревната флора, повлиява благоприятно обмяната на веществата. Редовната консумация на лимони подпомага усвояването на кръвната захар и подобрява чувствителността на клетките към инсулина.

Витамин С и желязо

Лимоните са сред най-добрите източници на витамин С, който играе важна роля в усвояването на желязото от храната. Желязо се съдържа и в лимоните, което ги прави прекрасен източник на двата важни елемента.

Лимонена киселина

Лимонената киселина работи в тандем с витамин С в лимоните. Заедно те стимулират абсорбцията на желязо от храната. Въпреки че лимонената киселина не е антиоксидант, тя подпомага антиоксиданта витамин С да неутрализира свободните радикали, увреждащи клетките в организма. Тя допринася и за превенцията на образуване на камъни в бъбреците.

Снимка: Pexels.com

Четете повече на Az-jenata.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК