Kакво се случва с кожата ни, ако взимаме душ без измиващи продукти

Антибактериалните сапуни и душ гелове имат негативно влияние върху кожната флора

09.02.2021 | 06:00 Редактор: Юлия Христова
Kакво се случва с кожата ни, ако взимаме душ без измиващи продукти

Миенето на ръцете с вода и сапун е от съществено значение за това да предпазим здравето си от зарази и инфекции. Свикнали сме да мислим, че добрата грижа за кожата включва цялостното ѝ измиване с различни сапуни, душгелове и душлосиони, но всъщност те могат да нанесат повече вреда, отколкото полза за кожата.

Сайтът Brightside.com събира информация по темата, за да открие какво ще се случи с кожата и тялото, ако започнете да взимате душ без измиващи продукти, а само с вода.

Кожата ви ще се чувства по-здрава

Ежедневната употреба на сапун (някои хора предпочитат дори да взимат душ два пъти на ден) води до пресушаване на кожата. Дехидратацията уврежда кожата, пречи на естествените процеси в нея и на нормалното обновяване на кожните клетки. Ако редовно използвате сапуни под душа, това може да направи кожата ви суха, нееластична и раздразнена. За да балансирате pH-то на кожата, опитайте да взимате душ само с вода, за да усетите разликата.


 

Няма да имате лоша телесна миризма

Взимането на душ със сапун или душ гел дава усещане за чистота и свежест, но всъщност това нарушава баланса между бактериите и естествените масла в кожата. Ето защо е много възможно скоро след взимането на душ да усетите лоша миризма на пот, заради която се налага неколкократно прилагане на дезодоранти и антиперспиранти през деня. Антибактериалните сапуни и душ гелове имат негативно влияние върху кожната флора, откъдето идва и този проблем.

Цялата статия четете на az-jenata.bg

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК