Невероятна находка: Най-старата рисунка на животно е на 45 хил. години

Праисторическата рисунка е открита в пещера на остров Сулавеси

15.01.2021 | 14:22 Редактор: Юлия Христова

Археолози откриха най-старата в света пещерна рисунка на животно в Индонезия. Рисунката е на диво прасе и се смята, че е направена преди повече от 45 хил. години.

Праисторическата рисунка е открита в пещера на остров Сулавеси. Картината с размери 136/54 см. и изобразява прасе с брадавици, подобни на рог, характерни за възрастните мъжки от вида. Над гърба на прасето има два отпечатъка на ръце, които са поставени пред две други прасета, чиито образи са запазени само частично.

"Ние мислим, че това е най-ранното изкуство, изобразяващо фигура, създадено от човека и е невероятно, че е открито. Откриването на фигурата е станало посредством пигмент от тъмночервена охра. Това е може би най-старата фигура, която изобразява конкретно нещо. Скалите крият много тайни. Това променя разбирането ни за човешката история", посочи Максим Обер от австралийския университет "Грифит". 

Картината може да е най-старото изкуство в света, изобразяващо фигура, но не е най-старото изкуство, създадено от човека. В Южна Африка драскотина, подобна на хаштаг, създадена преди 73 000 години, се смята за най-старата известна рисунка. Oткритието подчертава глобалното значение на остров Сулавеси за разбирането ни къде и кога са възникнали първите традиции на пещерното изкуство.

Сулавеси е най-големият остров в зоната на океанските острови, разположени между континентална Азия и континенталната суша от ледниковия период на Австралия-Нова Гвинея.

Твърди се, че хора са преминали през този регион с плавателни съдове преди поне 65 000 години, за да достигнат Австралия.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
1 rate up comment rate down comment 0
Щерю
преди 3 месеца
Явно и тогава е имало политици... Сигнализирай за неуместен коментар