Посочиха най-значимите археологически находки през 2020 г.

Голяма част от тях са в Китай

31.12.2020 | 23:10 Редактор: Тодор Петров
Посочиха най-значимите археологически находки през 2020 г.

Китай представи най-значимите археологически открития в Китай и света за 2020 г. Археолози потвърдиха, че останките от селище близо до град Джънджоу в централната провинция Хънан, смятано за столица на древната държава "Хълуо", датират отпреди 5300 години, което може да се окаже ключово откритие за изясняване на произхода на китайската цивилизация.

Голям брой ценни документи и дървени плочки с текстове бяха открити при проучване на сигнална кула в археологическия обект Кеяк Кудук в Синдзян-уйгурския автономен район. Те попълват досегашната липса на исторически свидетелства за отбранителната система и съоръжения на танската династия в този район.

В Юяо, провинция Джъдзян, бяха открити останки от най-голямото и завършено доисторическо оризово поле, които вероятно датират отпреди 6000 години, предаде "Радио Китай". Благодарение на ДНК анализ учени от Китайската академия на науките постигнаха важен резултат в изследванията си върху миграцията на първобитните хора и произхода на етносите.

Започнаха четвъртите разкопки на праисторическото селище от култура Яншао. Археолозите ще използват нови технологии, с които ще се опитат да открият нови данни за древната цивилизация по поречието на река Хуанхъ в Централен Китай, която се смята за предшественик на китайската.

Екип от британски и колумбийски археолози открива в тропическата гора на Амазония скални рисунки отпреди 12 000 години. В Русия бяха открити останки от структура с неустановена засега цел, направена изяло от кости на мамути. Според учените тя е вероятно на 25 000 години.

В Египет са открити повече от 100 дървени саркофага с цветни рисунки отпреди 2500 години.

Археолози намериха в Франция останки от връв на 50 000 години, изработена от естествени мускулни влакна. Това откритие показва, че неандерталците са владеели технологията за направата на въжета.

В перуанските Анди бяха открити женски гробници отпреди 9000 години. Оръжията за лов в тях доказват, че в индианската цивилизация в Америка жени също са участвали в лова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК