Археолози откриха древна мраморна скулптура на Хермес

Артефактът е намерен в Атина срещу църквата Агия Ирини

21.11.2020 | 17:05 Редактор: Радостина Димитрова
Археолози откриха древна мраморна скулптура на Хермес

Главата на мраморна скулптура на бог Хермес от края на IV - началото на III век пр.н.е. е открита в Атина по време на строителни работи. Това обявиха от Министерството на културата и спорта на Гърция, предава TACC.

Според съобщението мраморната глава на Хермес е намерена миналия петък по време на разкопки като част от проект за изграждане на нови канализационни мрежи и свързването им с къщи на територията на община Атина, който се изпълнява под контрола на Атинската инспекция за антиките към Министерството на културата.

Артефактът е намерен срещу църквата Агия Ирини (Света Ирина), на дълбочина само около метър и половина от повърхността на пътната настилка. Отделът отбелязва, че "главата на скулптурата на Хермес изобразява бог в зряла възраст и очевидно е била фрагмент от колона. Такива колони са били издигани на кръстовища и улици, те са служили като един вид пътни знаци в древността. Това е оригинално произведение, вероятно от края на IV - началото на III век пр. н. е. Находката, която е в добро състояние, незабавно е транспортирана до Атинската инспекция за антики", се казва още в съобщението, предава "Фокус".

Хермес е богът на търговията и щастието, хитростта, кражбата, младостта и красноречието в древногръцката митология. Той е и покровител на вестители, посланици, овчари и пътешественици.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Gledai po dobre
преди 3 години
Преди Новата Ера се брои на обратно Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Batsam
преди 3 години