Как да се храним здравословно в натовареното ежедневие?

Да си приготвите нещо по-нискокалорично и здравословно за обяд е изключително лесна задача

09.01.2021 | 08:30 Редактор: Радостина Димитрова
Как да се храним здравословно в натовареното ежедневие?

С настъпването на 2021 година всеки от нас си прави равносметка за изминалата и си поставя нови цели. Подготвяйки списък с нещата, които искаме да постигнем в следващите месеци, здравословното хранене често е в топ 5. Причината е, че поради различни фактори, доста хора не се ограничават в това какво похапват, но в един момент трябва да помислят за последствията. И както се казва – "Нова година – ново аз".

Да си приготвите нещо по-нискокалорично и здравословно за обяд е изключително лесна задача, но когато започнете да спазвате определен режим и се налага да търсите конкретни ястия, когато сте в офиса, е доста по-трудно. Тогава имате строго определено време и невинаги можете да отидете до магазина, за да си купите шейк или пък авокадо, което да изядете между храненията. Да не говорим, ако трябва да приготвите салатата си на момента.

Ако и вие сте от онези, които са твърде натоварени, сигурно постоянно си поръчвате храна до офиса или дома, но това не е решение. Ако бъдете по-организирани и креативни, има начин да ядете здравословно. Ето няколко съвета, които ще са ви от полза:

1. Наблегнете на пресните продукти

Повечето от нас не се стремят да си набавят препоръчителното количество от пресни плодове и зеленчуци всеки ден. Отчасти защото отнема много време за измиване, приготвяне и съхранение. Това коментира пред Self консултантът по хранене Кара Харбстрийт. Тя посочва, че за да си помогнете, може да замразите някои плодове и зеленчуци във фризера.

Специалистът посочва, че дори и да нямате пресни плодове и зеленчуци, може да добавите консервирани или размразени от предната вечер, като гарнитура, например. По този начин по-лесно ще си доставите витамини и други хранителни вещества, от които се нуждаете, при това с минимални усилия.

2. Нарязвайте всичко наведнъж

"Винаги нарязвайте целия лук или чушка, морков...", казва Мариса Мур, която е интегративен диетолог. По думите ѝ, по този начин ще улесните приготвянето на вашия здравословен обяд или вечеря. Накълцвайки един зеленчук, дори и да не ви трябва целият, вие може да използвате една част за следващото хранене. Или пък да ги замразите, за да може при повторно готвене да не се бавите с дъската и ножа.

3. Не пропускайте закуската

Тя е храненето, което не бива да подценявате. Ако закусите един плод, зърнена храна или пък яйца в комбинация с месо или зеленчуци, ще се заредите с енергия, която ви е необходима за старта на деня. Така няма да прекалите с обяда и ще имате достатъчно сили, за да си свършите задачите докато дойде време за него.

Четете цялата статия в Tialoto.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК