Лененото семе - миниатюрно богатство за здравословното хранене

Вижте 5 причини, заради които може да го включите в менюто си

12.12.2020 | 10:10 Редактор: Радостина Димитрова
Лененото семе - миниатюрно богатство за здравословното хранене

Ленените семена са малки златисти или кафяви семена, които идват от ленените растения. Тези миниатюрни богатства могат да бъдат закупени от повечето хранителни магазини и са пълни със здравословни ползи. Почитателите на здравословното хранене наричат лененото семе една от най-мощните съставки на планетата.

Защо лененото семе има такава слава и защо трябва да бъде включено в менюто на всеки от нас? По-долу изброяваме пет причини, заради които е добре да имате ленено семе в дома си.

1. Богато на омега-3 мастни киселини

Ленените семена са едни от най-богатите растителни източници на омега-3. Това са незаменими мастни киселини, които могат да намалят риска от сърдечни заболявания, да се борят с възпалението и да намалят мастната тъкан в черния дроб.

Омега-3 мастните киселини се разделят на три форми – алфа-линоленова, ейкозапентаенова и докозахексаенова киселина. Ленените семена са богати на първата, като в една супена лъжица ленено семе се съдържат 7,26 г от тази киселина. Тялото ни не може да произвежда алфа-линоленова киселина, което прави лененото семе основен компонент в диетата ни, ако не разчитаме на други източници.

2. Богато на фибри

Ленените семена съдържат неразтворими и разтворими фибри – и двете са важни за поддържане на цялостното здраве. В една супена лъжица смляно ленено семе има около 2 грама фибри.

"Неразтворимите фибри могат да помогнат за регулиране движението на червата и да предотвратят запек. Разтворимите пък могат да се разтварят във вода, образувайки гел, който забавя храносмилането", казва диетологът Хана Маги пред Insider. Тези свойства правят лененото семе неразделна съставка за доброто и правилно храносмилане.

3. Понижава холестерола

Ленените семена могат да помогнат за понижаване на общите нива на лошия холестерол. Това може да намали риска от сърдечно заболяване.

Проучване от 2015 година изследва как лененото семе променя нивата на холестерола при хора с болест на периферните артерии – сърдечно заболяване, което причинява намален кръвен поток в тялото. Около половината от участниците в изследването консумират 30 грама смляно ленено семе дневно в продължение на една година, а останалите са оставени на плацебо. Резултатите показали, че нивата на лошия холестерол при първата група са намалели с 15%.

4. Богати на лигнани

Лигнаните са вид растителни хранителни вещества, наречени фитоестрогени. Тези съединения имат сходна химическа структура с естрогена – женския полов хормон, и предизвикват подобни реакции в организма. „Лигнаните могат да променят активността на естрогена и тестостерона в телата ни и могат да помогнат за намаляване на риска от рак, свързан с хормони, като рака на гърдата и простатата“, казва Маги.

Ленените семена са най-богатият хранителен източник на лигнани. В една супена лъжица се съдържат около 31,5 милиграма. Лигнаните също имат антиоксидантни свойства, което означава, че предотвратяват увреждането на клетките.

5. Регулират кръвната захар

Ленените семена са заредени с фибри, които спомагат за регулирането на кръвната захар, като забавят усвояването на приетата захар в организма. Яденето на храни, богати на фибри, помага за намаляване на риска от диабет тип 2.

Четете цялата статия в Tialoto.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК