Кои са признаците, че се нуждаем от повече фибри?

Те са незаменим компонент на храносмилателната система

22.10.2020 | 06:00 Редактор: Ивет Арабова
Кои са признаците, че се нуждаем от повече фибри?

Диетата с ниско и недостатъчно съдържание на фибри може да доведе до различни затруднения във функциите на организма. Фибрите са незаменим компонент за храносмилателната система. Те поддържат движението на червата, подхранват полезните бактерии в тях, спомагат за бавното разграждане на въглехидратите, като това предпазва от резки скокове в нивата на кръвната захар и инсулина. 

Хранителните режими, бедни на фибри, както и неправилното хранене могат да доведат до различни здравословни проблеми. Съществуват някои признаци, че диетата ви е прекалено бедна на полезни фибри и това ви се отразява зле. Ето какви: 

Постоянен глад

Тъй като фибрите се обработват бавно от храносмилателния тракт, това създава продължително усещане за ситост. Освен това фибрите забавят и метаболизирането на останалите хранителни елементи, спомагайки за освобождаване на енергия. Това също удължава усещането за ситост. Ако не се храните достатъчно с храни, богати на фибри, е възможно да изпитвате чест глад и то скоро след като сте се хранили. 

Умора след хранене

Недостатъчното количество фибри в храната може да е в основата на появата на умора и летаргичност след хранене. Ако диетата ви е бедна на фибри, това може да ви направи сънливи и уморени, без енергия и с желание да си полегнете. Това се дължи на въглехидратите в храната, които са предизвикали скок в кръвната захар, а отсъствието на фибри е спомогнало за бързото ѝ усвояване и последващия рязък спад в нивата ѝ. Резултатът е липса на енергия и умора, последвани от скорошно огладняване. 

Повишаване на теглото

Тъй като фибрите допринасят за усвояването и разграждането на хранителните вещества, те са незаменима част и в контрола на теглото. В тяхно отсъствие усвояването на въглехидратите и захарите става по начин, който не освобождава качествено енергия и създава условия за натрупване на мастна тъкан.

Цялата статия четете в Az-jenata.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК