Какви храни да консумираме, за да си набавим необходимите фибри?

Те са изключително важни за цялото тяло

24.08.2020 | 17:09 Редактор: Ралица Братанова
Какви храни да консумираме, за да си набавим необходимите фибри?

Фибрите са изключително важни за цялото тяло. Те подобряват функцията на храносмилателната система, стимулират работата на чревните бактерии, подобряват движенията на червата, като така контролират запека и диарията. 

Фибрите имат отношение и в превенцията на диабет и сърдечносъдови заболявания, защото регулират нивата на кръвната захар и холестерола. Те спомагат за контролирането на теглото и помагат в отслабването.

Ето няколко храни, които са изключително богати източници на фибри:

Къпини

Къпините са изключително полезни. Те са едни от най-вкусните горски плодове, богати на много фибри и антиоксиданти. 

Източници са на витамини и ценни минерали. Много бедни са на калории, което ги прави изключително полезни в отслабването и поддържането на стабилна кръвна захар. Качествата си дължат най-вече на антоцианините, които са вид антиоксиданти и осигуряват много ползи за сърцето и мозъка.

Овес

Овесът е изключително богат на фибри, тъй като съдържа както разтворими, така и неразтворими фибри. Освен че доставя изобилие от фибри, овесът е богат на витамини от група В, потиска глада и контролира нивата на кръвната захар и холестерола.

Пуканки

Пуканките са чудесен източник на големи количества фибри. Проучванията показват, че те са и едни от най-богатите на антиоксиданти храни, дори сред някои плодове и зеленчуци. Здравословни пуканки можете да си приготвите с масло от авокадо или кокосово масло, както и зехтин.

Бобови

Бобовите култури са много богати на фибри. Те са чудесна алтернатива за хората, които не ядат месни продукти, защото са богати и на протеини. Полезни са в контрола на кръвната захар и диабета, тъй като въглехидратите в тях се разграждат бавно.

За още храни, богати на фибри, четете на Az-jenata.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК