Ползите за здравето от храненето с чиа

Семената могат да намалят риска от сърдечни болести и инфаркт

30.11.2020 | 13:22 Редактор: Ивет Арабова
Ползите за здравето от храненето с чиа

Семената от чиа са малки, годни за консумация семена от растението Salvia hispanica, срещащо се в централната и южната част на Мексико. Те са сиви с черно-бели петна и са с диаметър около два милиметра.

Въпреки че са малки, семената от чиа са пълни с хранителни вещества и предлагат няколко ползи за здравето.

1. Богати на фибри

Две супени лъжици чиа съдържат около 11 грама фибри. Това е половината от препоръчителното дневно количество за жени (25 грама) и около една трета за мъжете (38 грама). Фибрите са съществена част от здравословното хранене. Консумирането им може да намали холестерола, да ограничи риска от коронарна артериална болест и да намали риска от дивертикуларна болест, която причинява възпаление на червата.

2. Източник на протеин

Две супени лъжици семена от чиа съдържат около четири грама протеин. Те са пълноценен източник, което означава, че в тях се намират всичките девет аминокиселини, които тялото не е в състояние да произведе самостоятелно. Най-добрите източници на протеин са животинските продукти като яйца, риба, говеждо и млечни продукти. Растителните – като ядки, боб и пълнозърнести храни – съдържат някои, но не всички основни аминокиселини. Това прави семената от чиа добра растителна протеинова алтернатива за вегетарианци и вегани.

3. Богати на омега-3 мастни киселини

Семената от чиа са чудесен източник на омега-3 мастни киселини, които могат да намалят риска от сърдечни болести и инфаркт. Намиращите се в семената от чиа омега-3 мастни киселини са свързани с по-ниски нива на лошия холестерол, който повишава риска от проблеми със сърцето. Сред растителните източници на омега-3 мастни киселини семената от чиа са с най-голяма концентрация.

Цялата статия четете в Tialoto.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК