Кои са протеините, които не трябва да забравяме през зимата?

Яйцата са не само богати на протеини, но също така ни осигуряват витамин В12

29.11.2020 | 17:51 Редактор: Искра Ангелова
Кои са протеините, които не трябва да забравяме през зимата?

Менюто ни се променя през всеки сезон. Зимните студени месеци повишават апетита ни, склонни сме да сваляме по-трудно килограми, да се чувстваме мудни, без енергия, в някои случаи дори да повишим телесното си тегло.

Нуждаем се от балансирано меню, което да ни помогне да задържим добрата форма, да свалим излишни мастни натрупвания, да имаме силен имунитет и енергия. В това меню няма как да пропуснем да включим полезни протеини. Такива са пилешко и пуешко месо, телешко, скир, сирене котидж, кисело мляко.

Вижте кои други храни, богати на протеини, ще ви помогнат да се чувствате и да изглеждате здрави.

Хапвайте риба

По-мазните риби като сьомга, пъстърва, риба тон и треска, са чудесен източник на протеини и омега-3 мастни киселини. Омега-3 мастните киселини спомагат за възстановяване на тъканите, благоприятстват метаболизма, здравето на сърцето, помагат при високо кръвно налягане, важни са за храносмилането и други. Рибата е по-лесносмилаем източник на протеин, който ще ви осигури не само ситост, но и енергия, помагайки ви да запазите добрата си фигура.

Не забравяйте яйцата

Едни от най-полезните източници на протеини са яйцата. Те също могат да ви помогнат да поддържате в баланс телесното си тегло, да сте сити и енергични. Хубавото е, че тях може да консумирате по много и различни начини, което разнообразява и менюто ви. Яйцата са не само богати на протеини, но също така ни осигуряват витамин В12, цинк, желязо, селен и витамин А.

Ако здравословното ви състояние не ви задължава, не изхвърляйте жълтъците. Две-три яйца на ден са здравословен прием, който няма да окаже негативни влияние върху вашите нива на холестерол.

Киноа

Въпреки че киноата съдържа повече въглехидрати отколкото протеини, може да я включите в диетата си, заменяйки в някои дни ориза, който има повече калории и въглехидрати в сравнение с нея. Киноата ще ви осигури антиоксиданти, фибри, калий, желязо, магнезий, калций. Сварената киноа е чудесна за приготвянето на салати, гарнитури, смутита, дори диетични десерти.

Четете цялата статия в www.az-jenata.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК