Нахутът подобрява храносмилането и ни държи повече време сити

Бобовата култура има изключителни ползи за здравето

26.12.2020 | 11:15 Редактор: Ивет Арабова
Нахутът подобрява храносмилането и ни държи повече време сити

Нахутът е една прекрасна бобова култура, която има изключителни ползи за здравето и организма. С него могат да се приготвят разнообразни ястия, салати и печива. Брашното от нахут не съдържа глутен, което го прави много подходящо като алтернатива на пшеничените брашна и изделия от рафинирано бяло брашно.

Нахутът е изключително богат на ценни вещества, сред които желязо, фосфор, фолиева киселина и витамин С, мононенаситени и полиненаситени мастни киселини, които са известни като "добри“ мазнини. В нахута се съдържат и растителни протеини около 15 грама за една чаша нахут, което е наистина завидно количество.

Удължава ситостта

Ако искате да отслабнете и да се предпазите от похапване на калорични храни между храненията, нахутът може да ви помогне. Той спомага за удължаването на усещането за ситост, като същевременно поддържа и стабилни нивата на кръвна захар, което е фактор в усещането за ситост. Когато консумирате бързи въглехидрати, огладнявате скоро след това, докато при консумацията на бавно разграждащи се въглехидрати в комбинация с фибри, протеини и мазнини това няма да се случи. Ето защо нахутът е полезен в това отношение.

Може да подобри храносмилането

Благодарение на фибрите в нахута, той е полезен за храносмилането. Има свойството да ускорява движенията на червата, да подхранва бактериите в тях, действайки като пробиотик, и може да подпомогне отслабването. Фибрите допринасят за облекчаване на запека и разстройството.

Цялата статия четете в Az-jenata.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК