Какви са възможните причини за дефицит на протеини в тялото

Често срещан симптом при недостиг е накъсването на косата и косопад

25.12.2020 | 10:02 Редактор: Юлия Христова
Какви са възможните причини за дефицит на протеини  в тялото

Протеините са основен градивен елемент на тялото и ползите, които му осигуряват, са от съществено значение - те допринасят за изграждането и защитата на мускулната маса, важни са за костите и хрущялите, поддържат имунната система, регулират хидратацията на тялото... Във всеки жив организъм протеините имат наистина незаменима роля. Но как да разберем, че имаме недостиг на протеини?

Най-често срещаната причина за дефицит на протеини в организма е недостатъчният им прием от храната. Това е особено често срещано при вегетарианците и веганите, които не консумират месо или риба, богата на протеини и не компенсират това с достатъчен прием на бобови растения. Други причини могат да бъдат чернодробни или бъбречни заболявания, рак, но също така и синдром на малабсорбция - заболяване, при което абсорбцията на хранителни вещества от храната е нарушена.

Липсата на протеини в организма може да създаде редица проблеми, затова е важно да се познават най-честите сигнали при дефицит на протеини.

1. Проблеми с кожата, ноктите и косата

Често срещан симптом при недостиг на протеини в организма е накъсването на косата и косопад, проблемна кожа, но също и начупване или цепене на ноктите.

2. Загуба на мускулна маса

Мускулите са най-големият резервоар на протеини в човешкото тяло. Ако не получавате достатъчно протеини, тялото ви ще започне да използва протеините, които се намират в мускулната маса.

3. Повишена податливост към инфекции и заболявания

Дефицитът на протеини може също така да повлияе неблагоприятно върху защитните сили на имунната система. Отслабеният имунитет ни прави по-податливи на различни видове инфекции и заболявания.

Според специалистите оптималната дневна доза протеини при здрав човек е 1,2 до 1,8 г на килограм телесно тегло. 

Цялата статия четете на puls.bg

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК