8 вида ядки с високо съдържание на растителен протеин

Те са удобни за консумация в движение

15.12.2020 | 06:00 Редактор: Ралица Братанова
8 вида ядки с високо съдържание на растителен протеин

Ядките могат да бъдат както вкусна и богата на протеини закуска, така и прекрасно допълнение към много основни ястия, салати и десерти.

Те са удобни за консумация в движение и са отличен източник на растителен протеини, особено за хората, които ядат малко или никакви животински продукти.

Протеините в ядките са необходими за изграждането на костите, мускулите и кожата и в същото време ни помагат да останем сити и заредени с енергия за по-дълго време, пише Puls.bg.

Бадеми

Протеин: 7 грама на 1/4 чаша бадеми (35 грама)

Бадемите са всъщност семена, които често групираме с ядките. Освен че са с високо съдържание на протеин, те са богати на антиоксиданти, които защитават клетките от увреждане.

Орехи

Протеин: 4,5 грама на 1/4 чаша орехи (29-грама)

Освен че са вкусни и достъпни, орехите са богат източник на протеин и на полезни за сърцето мазнини. Те съдържат повече омега-3 мастни киселини под формата на алфа-линоленова киселина, отколкото всеки друг вид ядки. 

Шам фъстък

Протеин: 6 грама на 1/4-чаша шам фъстък (30 грама)

1/4-чаша шам фъстък осигурява толкова протеини, колкото едно яйце. Тези ядки имат най-голям дял на незаменими аминокиселини спрямо съдържанието на протеини от всички други ядки. 

Кашу

Протеин: 5 грама на 1/4 чаша кашу (32 грама)

Кашуто не е ядка, а семе. То е с високо съдържание на протеини и витамин A, B2 и B1. 1/4 чаша кашу осигурява около 80% от препоръчителния дневен прием на мед.

Кедрови ядки

Протеин: 4,5 грама на 1/4 чаша кедрови ядки (34 грама)

Кедровите ядки са семената на някои видове иглолистни дървета. Те са ценени за техния мек, сладък привкус и маслена текстура, която се дължи на високото съдържание на мазнини.

Бразилски орех

Протеин: 4,75 грама на 1/4 чаша бразилски орех (33 грама)

Бразилският орех идва от тропическите гори и е най-едрата по размер ядка. Освен протеини, той осигурява здравословни мазнини, фибри и много микроелементи.

Фъстъци

Протеини: 9,5 грама на 1/4 чаша фъстъци (37 грама)

Фъстъците са бобови растения, но се считат за ядка от кулинарна гледна точка. Те имат най-високото съдържание на протеин сред всички по-често консумирани ядки и са и един от най-добрите източници на биотин. 

Лешници

Протеин: 5 грама на 1/4 чаша лешници (34-грама)

Лешниците имат леко сладък и маслен вкус, което ги прави особено вкусен източник на протеин. Лешниците помагат за намаляване на лошия холестерол и увеличаване на добрия холестерол, а това намалява риска от сърдечни заболявания. 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК