Хормон на щастието - как да го повишим чрез хранене?

Серотонинът е един от основните невротрансмитери, който допринася за нашето благополучие и "гони" депресивните мисли

17.12.2020 | 23:03 Редактор: Радостина Димитрова
Хормон на щастието - как да го повишим чрез хранене?

Зимата е онова време от годината, в което навън греят най-малко слънчеви лъчи. Мрачното време в комбинация с притесненията ни относно нашето здраве по време на пандемията от коронавирус, могат да ни повлияят зле на психиката. И това си личи първо по настроението и отношението ни с околните.

Серотонинът е един от основните невротрансмитери, който допринася за нашето благополучие и „гони“ депресивните мисли. Неслучайно го наричат "хормон на щастието". Той е химически пратеник, който се предава между нервните клетки и има отношение към нашите емоции, съня ни, двигателните способности, храносмилането, както и други важни процеси в тялото.

Кога говорим за дефицит на серотонин в организма?

Според информация на Helathline, това вещество е основното, допринасящо за това да се чувстваме по-добре и да живеем по-дълго. Но когато нивото му в тялото е по-ниско, човек няма енергия и е по-ленив, има отрицателни мисли и е доста раздразнителен. Недостигът му може да отключи силно безпокойство, депресия, фибромиалгия, синдром на раздразненото дебело черво, панически атаки, както и може да бъде причина за безсъние, хронична болка, хормонален дисбаланс и други неразположения.

Тъй като серотонинът е предшественик на мелатонина, при неговата липса в тялото се нарушава цикълът сън – събуждане. Това от своя страна влияе отрицателно на секса, апетита и общуването с хората като цяло.

Може ли да си набавим серотонин чрез хранителния режим?

Има много добавки, които повишават нивата на серотонин чрез аминокиселината триптофан. Неслучайно и някои лекарства срещу депресия съдържат този биохимикал. Но вместо да пиете хапчета, по-добре е да опитате да си го набавите по естествен начин – чрез храненето.

Според проучване, данните от което са публикувани в сайта NCBI, при диета с ниско съдържание на триптофан, нивата на серотонин в мозъка намаляват, което влияе и на настроението на този, който я спазва. Общоприетото мнение е, че като ядем храни с високо съдържание на триптофан, може да повишим нивата на триптофана, който от своя страна синтезира серотонин.

Четете цялата статия в Tialoto.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК