Кои храни могат да отключат възпалителни заболявания?

Науката е категорична, че определени продукти влияят много негативно на възпалителните процеси в тялото

24.11.2020 | 06:00 Редактор: Георги Камарашев
Кои храни могат да отключат възпалителни заболявания?

Възпалителните процеси в организма имат своето предназначение: това е естественият начин за тялото да се защити от болести и рани.

Хроничното продължително възпаление обаче увеличава риска от множество заболявания. Науката е категорична, че някои от храните, които консумираме, могат да повлияят много негативно възпалителните процеси в тялото. Ето няколко групи от тях:

Храни със захар и глюкозо-фруктозен сироп

Трапезната захар (захароза) и глюкозо-фруктозният сироп са двата основни вида добавена захар в храната. Захарта е 50% глюкоза и 50% фруктоза, а глюкозо-фруктозният сироп е 45% глюкоза и 55% фруктоза.

С високо съдържание на захар са бонбоните, шоколадът, безалкохолните напитки, сладкишите, бисквитите, поничките и някои зърнени закуски. Установено е, че хората, които пият редовно безалкохолни напитки, имат повишени нива на пикочна киселина, което води до възпаление и инсулинова резистентност.

Фруктозата се свързва с по-висок риск от затлъстяване, инсулинова резистентност, диабет, мастна чернодробна болест, рак и хронични бъбречни заболявания. Проучвания показват, че фруктозата причинява възпаление в ендотелните клетки, които покриват вътрешната повърхност на кръвоносните съдове, което е рисков фактор за сърдечносъдови заболявания.

Храни с изкуствени трансмазнини

Изкуствените трансмазнини се получават от растителни мазнини чрез добавяне на водородни атоми. След насищането с водородни атоми растителните мазнини преминават от течно в твърдо състояние. На етикетите на храните трансмазнините често са посочени като частично хидрогенирани мазнини.

Трансмазнините често се добавят към преработените храни, за да се удължи срокът им на годност. За разлика от естествените трансмазнини в млечните продукти и месото, изкуствените трансмазнини причиняват възпаление.

С високо съдържание на трансмазнини са пържените храни от заведенията за бързо хранене, пуканките за микровълнова фурна, маргарините, пакетираните сладкиши и бисквити.

Храни с рафинирани въглехидрати

Въглехидратите бяха набедени за лоши, но истината е, че не всички въглехидрати са проблемни. В древността хората често са консумирали храни с високо съдържание на непреработени въглехидрати и фибри, като корени и плодове.

Рафинираните въглехидрати обаче са бедни на фибри и предизвикват възпалителни процеси. Фибрите засилват чувството за ситост, подобряват нивата на кръвната захар и хранят полезните бактерии в червата.

Храните с рафинирани въглехидрати стимулират растежа на вредните чревни бактерии, което увеличава риска от затлъстяване и възпалителни заболявания на червата. В това число влизат бонбоните, белият хляб, тестените изделия, някои зърнени закуски, безалкохолните напитки и всички преработени храни, които съдържат добавена захар.

Четете повече по темата в Puls.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК