Проучване: Маската осигурява двойна защита от коронавируса

Това установиха учени от Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ

13.11.2020 | 12:23 Редактор: Георги Камарашев
Проучване: Маската осигурява двойна защита от коронавируса

Носенето на маска може да защити не само околните от предаването на Ковид-19, но и самите нас, показва последното проучване на Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ.

Предишни проучвания на щатския институт за обществено здравеопазване показаха, че носенето на маска е полезно, най-вече защото ограничава разпространението на вируса сред други хора.

Маските от плат спират вирусните частици, издишани от ползвателя, но в същото време осигуряват и "филтрация за лична защита", като блокират постъпващите аерозоли, които разнасят вируса.

Това е установено след редица проучвания, които показват, че маските намаляват риска от предаване или заразяване с вируса в 70% от разглежданите случаи.

Едно от проучванията установява, че взаимното използване на маски помага на двама заразени фризьори да не предадат вируса на 67 клиенти, които по-късно са били интервюирани.

Друго проучване проследява заразени хора, които прекарват повече от 10 часа в самолетен полет, без да заразят други пътници, защото всички на борда на самолета са носели маски.

Отделно в няколко от проследените случаи, след като здравните власти нареждат на хората да носят маски, инфекциите и смъртните случаи спадат значително.

Четете повече по темата в Puls.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


5
2 rate up comment rate down comment 10
Асан
преди 3 години
Гнусна лъжа!Вируса минава през маската кано два лв. у гадулка. Вижте само увеличена снимка на маска и вирус. Сигнализирай за неуместен коментар
4
4 rate up comment rate down comment 7
Аз
преди 3 години
Института е от сорта "една баба,казала на друга на женския пазар". Сигнализирай за неуместен коментар
3
2 rate up comment rate down comment 23
анонимен
преди 3 години
Просто е.. не са се разболели защото няма вирус..даже все още не е открит и доказан въобще вирус който напада, разболява и сле това заразява други.. има един вирус само и той е в океаните, но той не разболява а съжителтва с организмите. Който иска може сам да открие истината..така че .. маски долу Сигнализирай за неуместен коментар
2
17 rate up comment rate down comment 13
Росица
преди 3 години
Рай за фармацевтичната индустрия, колкото повече болни, толкова повече печалба! И се работи в тази насока, да няма здрави хора. Дори наркокартелите бледнеят пред тях! Сигнализирай за неуместен коментар
1
10 rate up comment rate down comment 6
Нина
преди 3 години
И двойно повече бактерии Сигнализирай за неуместен коментар