Глобиха с 600 лв. бездомник в Бургас, бил без маска

Данчо е санкциониран два пъти - стоял на пейка и влязъл без маска в магазин

09.11.2020 | 13:42 Редактор: Радостина Димитрова

Бездомник от Бургас е получил акт от 600 лв. за това, че по време на извънредното положение през април не е носил маска. Наказателното постановление му е връчено на 5 ноември. От организация "Каритас", които се грижат за бездомника, търсят правна помощ да обжалват глобата.

Данчо е израснал по домовете, а сега живее на улицата. Трудно осъзнава защо е глобен два пъти. Стоял на пейка и влязъл без маска в магазин.

"Нямах хапчета и аз като замаян ходя, нормално е, на улицата съм, не осъзнах и ненадейно така влязох в магазина да си купувам хляб. И една жена ми направи забележка и натисна паник бутон", разказва той.

"Това е периодът, в който първо - маски липсваха, бяха безбожно скъпи, второ - това е човек, който е с умствена изостаналост", коментира социалният работник Асена Матеева. 

От "Каритас" се грижат за близо 100 бездомници по време на пандемията в Бургас. И в момента разчитат на помощи. От неправителствената организация се опасяват, че освен за носене на маска, бездомниците ще бъдат глобявани и за неспазване на карантина.

"Това са хора, които живеят на улицата и ако някой от тях излезе положителен на ПСР тест тогава няма къде да бъде карантиниран", каза Асена Матеева.

От "Каритас" имат само три дни, за да обжалват актовете на Данчо. Търсят правна помощ и адвокат. Данчо получава 200 лв. социална пенсия.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
2 rate up comment rate down comment 0
А той
преди 3 години
Веднага бръкнал в джоба и я платил ! Сигнализирай за неуместен коментар
1
4 rate up comment rate down comment 3
Някой
преди 3 години
БРАВО! Така трябва! Мачкайте, глобявайте умствено изостаналите и бездомниците! Толкова можете! А ей такива нагляри като Мангъров - не! Сигнализирай за неуместен коментар