Червените боровинки - пълни с антиоксиданти и подобряват кръвообращението

Плодът се консумира най-вече за укрепване на имунната система и инфекции на пикочните пътища

21.10.2020 | 06:00 Редактор: Ивет Арабова
Червените боровинки - пълни с антиоксиданти и подобряват кръвообращението

Сушената червена боровинка е доста търсен плод през есента. Тъй като по-трудно се намира в сурово състояние по това време на годината, тя се консумира по този начин. Взимат я най-вече за укрепване на имунната система и при инфекции на пикочните пътища, но консумацията ѝ носи още редица ползи на организма. Близо 90% от прясната червена боровинка е вода. Останалото в нея е предимно фибри и въглехидрати. Те съдържат и много витамини и фитонутриенти, които предотвратяват възпаления и инфекции в различни части на тялото. 

Кои са най-големите ползи от консумацията на червена боровинка? 

Намалява антибиотичната резистентност

Антибиотичната резистентност е сериозен проблем, при който някои бактерии не могат да се повлияят от лекарството, което болният приема, с което лечението му се забавя. Според ново проучване на канадския университет "McGill“, когато при инфекции на пикочните пътища, пневмония или гастроентерит, се пие екстракт от червена боровинка, това може да убие резистентните бактерии. Ето защо някои лекари препоръчват пиенето на сок от червена боровинка, когато предписват определен антибиотик. 

Плодът е пълен с антиоксиданти

След черните боровинки, които някои наричат "царе на антиоксидантите“, червените боровинки също съдържат голямо количество от веществата, които имат противовъзпалителни свойства. Според някои изследвания хората, които консумират боровинки, имат по-ниски нива на С-реактивен протеин, който причинява стареене, хронични заболявания и нарушена когнитивна функция. Антиоксидантите в червената боровинка насърчават детоксикацията на тялото и намаляват оксидативния стрес, който вреди на клетките и причинява редица болести. 

Подобрява кръвообращението

Доказано е, че този вид боровинки спомагат за подобряване на гъвкавостта на артериите. Това означава, че кръвният поток е засилен и кръвното налягане може да се понижи. По-добрата циркулация на кръвта повишава енергията и подобрява паметта и концентрацията на мозъка. 

Още ползи от червените боровинки вижте в Tialoto.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК