Дихателни упражнения за възстановяване след Ковид-19

Те помагат и при стрес и тревожност

29.09.2020 | 22:40 Редактор: Ралица Братанова
Дихателни упражнения за възстановяване след Ковид-19

Инфекцията с коронавируса SARS-CoV-2 засяга най-тежко дихателната система и понякога води до сериозни увреждания на белия дроб. 

Скорошно проучване установи, че вирусът напада конкретно бронхиалните епителни клетки, и веднъж попаднал в дихателните пътища, той се възпроизвежда много бързо. 

Пълното възстановяване на белодробната функция понякога изисква продължително лечение. Физиотерапевти от изследователския университет "Джонс Хопкинс" препоръчват серия от дихателни упражнения, които подпомагат възстановяването след Ковид-19 или друго сериозно заболяване на дихателната система. 

Целта е да се създаде навик да се диша дълбоко по време на всяка дейност. Същевременно упражненията могат да намалят чувството на тревожност и стрес, което се среща при хора, които са били с тежки симптоми или в болница. Качеството на съня може също да се подобри с помощта на дихателни упражнения.

Техниките за дълбоко дишане се изпълняват лесно, подходящи са за всеки, освен ако е налице температура, задух или затруднено дишане по време на покой, болка в гърдите, сърцебиене и подуване на краката.

Упражненията трябва да се прекратят незабавно, в случай че се появи замайване, задух, болка в гърдите, усещане за студ по кожата, прекомерна умора, неравномерен сърдечен ритъм.

Дълбокото дишане през носа укрепва диафрагмата, помага на нервната система да се отпусне и на белодробната функция да се възстанови. Упражнението е разделено на четири фази, за да бъде съобразено с индивидуалното състояние на всеки.

Вижте как точно да изпълнявате упражненията в Puls.bg.

Снимка:Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК