"Мулан" се превръща в повод за недоволство, вместо в кинохит

Disney не е отговорила веднага на запитванията за коментар

11.09.2020 | 18:15 Редактор: Юлия Христова

Новият филм на Walt Disney - "Мулан", чието действие се развива в Китай и има за цел да привлече аудиторията там, предизвика недоволство в социалните мрежи във връзка с подкрепата от страна на звезда към полицията в Хонконг, както и заради факта, че отчасти е сниман в региона Синдзян, предава Ройтерс.

Хонконгският демократичен активист Джошуа Уон и интернет потребители в Тайван и Тайланд са сред промотиращите хаштагове #BoycottMulan и #BanMulan в Twitter след тазмесечната премиера на филма в стрийминг платформата на Disney.

От 11 септември продукцията ще бъде показвана в кина в Китай – все по-важен пазар за холивудските студиа.

Критиките срещу игралния римейк на анимацията от 1998 г. започнаха миналата година, когато родената в Китай актриса от филма Лу Юфей, изрази в местна социална мрежа подкрепа за полицията в Хонконг, която по това време се бореше с антиправителствените вълнения.

Лу не е отговорила веднага на запитването за коментар през акаунта ѝ в популярната социална мрежа Weibo.

Призивите хора да бойкотират филма набраха сили тази седмица заради връзките на лентата със западния регион Синдзян, където ограниченията от страна на Китай към етническите уйгури и други мюсюлмани са критикувани от някои правителства, включително това на САЩ, както и от групи за защита на човешките права.

Няколко местни организации от Синдзян се появяват в надписите на филма, сочат публикации в социалните мрежи. Disney не е отговорила веднага на запитванията за коментар.

Филмът, който струва 200 млн. долара, трябваше да се появи в кината още през март, но премиерата му беше отложена заради пандемията на Ковид-19.

Миналия месец Disney заяви, че "Мулан" ще пропусне повечето кина и ще влезе директно в стрийминг платформата Disney+, пише investor.bg. Въпреки това филмът ще дебютира в китайските кина този петък, а студиото се надява, че той ще се представи по-добре от анимационната версия преди повече от 20 години.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК