Все повече британци отглеждат отровни зеленчуци

Някои дори разказват за случайно отравяне на гостите на вечеря

03.09.2020 | 16:10 Редактор: Юлия Христова
Все повече британци отглеждат отровни зеленчуци

Когато пандемията от коронавирус наложи пълна карантина във Великобритания, – най-тежко пострадалата страна в Европа, множество британци решиха да гледат домашни зеленчуци в градините си, за да си помогнат и финансово, и да са сигурни, че ядат чиста храна.

Вместо да изпишат вежди, обаче, те са изболи очи, и то десетки пъти, пише “Дейли мейл”.

В рамките на седмици след налагането на карантина, един от най-печелившите бизнеси е бил продажбата на семена за зеленчуци. Кралското градинарско общество е отчело петкратно увеличение на имейлите и обажданията от хора, които са търсили различни градинарски съвети.

В крайна сметка, какво по-здравословно от това да бъдеш на чист въздух, отглеждайки вкусни домашно отгледани зеленчуци? Вече е доказано, че градинарството не само укрепва психичното здраве, но и намалява седмичните сметки за пазаруване в момент на икономическа несигурност.

Според някои тревожни доклади на Кралското градинарско общество, обаче, отглеждането на собствени зеленчуци може сериозно да навреди на здравето, вместо да го подобри.

Смята се, че десетки, дори стотици пишман градинари са били отровени през последните месеци и са потърсили спешна помощ, след като са консумирали плодовете на труда си – домашни тиквички, пълни с нитрати и вредни токсини. Те са постъпили в болници със симптоми на хранително отравяне – остра болка в стомаха, силно повръщане и диария, треска и ужасяващи халюцинации.

На онлайн форум, организиран от Федерацията за разпределение на Брайтън и Хоув, около 30 души от различни части на страната съобщават, че са били тежко болни през последните няколко месеца в резултат на ядене на домашно отгледани тиквички. А при възрастните хора последиците са потенциално много опасни. Някои дори разказват за случайно отравяне на гостите на вечерята, консумирали домашна тиквичка.

Тазгодишните данни от Великобритания за отравяния, свързани с тиквички, са оскъдни. Разследване от 2018 г. във Франция обаче разкрива повече от 350 случая, свързани с токсични зеленчуци за период от четири години, според доклад в Journal of Clinical Toxicology. В много редки случаи може дори да бъде фатално. През 2014 г. пенсионер от Хилдесхайм в Германия почина след ядене на яхния, приготвена с тиквички, дадени му от съсед и отгледани в биоградината му.

Как обаче домашно произведени зеленчуци могат да натрупат такива токсини и отрови?

Първо, проблемът не е само в тиквичките, те просто са по-популярната опция за отглеждане на собствени продукти. Краставиците, тиквите и тиквичките могат да имат един и същ ефект – всъщност състоянието е наречено “Синдром на токсичния шок”. Всички тези зеленчуци произхождат от семейство растения, които естествено съдържат високи нива на химикал, наречен кукурбитацин, който ги предпазва от насекоми и болести, но който е токсичен за хората – дори когато са варени, печени или пържени. Търговските производители на зеленчуци използват генетично модифицирани семена, така че произведените от тях зеленчуци не съдържат този химикал, премахват горчивия им вкус, така че крайният продукт да бъде вкусен, пише БГНЕС.

Наравно със засаждането на семена от тиквички, почти всеки градинар сади и семе от декоративни тиквички, за да може да се радва на плодовете им през зимата. Кръстосаното опрашване на сортовете, обаче, води до непредвидими последствия за вкусовите качества на тиквичките и натрупването на кукурбитацина в тях без стопанинът да подозира дори.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК