Да садиш домати в пустинята - как се отглеждат зеленчуци без вода?

В Обединените арабски емирства вали само 12 дни в годината

03.08.2020 | 11:32 Редактор: Юлия Христова
Да садиш домати в пустинята - как се отглеждат зеленчуци без вода?

На вертикалното земеделие се разчита да реши проблема с осигуряването на зеленчуци и плодове в ОАЕ и в целия регион. Решението е авангардно, но има не само предимства, а и недостатъци.

"Когато за пръв път споменах, че ще садя домати в пустинята, хората решиха, че съм полудял", спомня си Скай Кърц, основател на фирмата "Pure Harvest Smart Farms".

Тя се рекламира с логото "По-чисти от органичните" и през 2017 година изгради първия напълно климатизиран парник в Абу Даби, пише DW.

Обединените арабски емирства едва ли са идеалното място за садене на домати. Там вали само 12 дни в годината, а селскостопанската площ заема по-малко от един процент от цялата територия. В такъв случай не е чудно, че 80 на сто от хранителните продукти се внасят. ОАЕ инвестират милиони в нови технологии, включително и в така нареченото "вертикално селско стопанство". Страната има амбицията да се превърне в пионер в тази област.

По няколко реколти годишно

Какво означава "вертикално селско стопанство"? В рамките на тази технология салатите и зеленчуците растат на няколко етажа в парника, чак до тавана. Светлината се осигурява чрез система от LED лампи, а поливането се осъществява чрез капково оросяване от специални пръскачки. Системата може да се програмира така, че всяко растение да получи точно толкова, колкото му трябва. Така става възможно да се прибират по няколко богати реколти годишно, независимо от сезона.

"На полето са необходими 30-40 дни, докато салатите и листните зеленчуци станат за бране. Тук те са готови за 12 дни", обяснява Марк Ошима, основател на американската фирма "Aerofarms". С финансова помощ от държавата фирмата изгражда в Абу Даби най-големия комплекс за вертикално селско стопанство, в който още от догодина ще се отглеждат около 800 различни вида зеленчуци, листни зеленчуци и други културни растения.

Предимствата на тази технология са очевидни. Необходима е много по-малка площ, а нуждата от вода намалява с цели 95 процента в сравнение с традиционното селско стопанство. При вертикалните зеленчукови градини няма пръст, тъй че ценната вода не попива неизползвана в почвата. Вместо в пръст, корените на културните растения се развиват в обогатен с различни съставки воден разтвор. В рамките на тази система, наричана хидропоника, водата непрекъснато циркулира в затворен кръговрат, така че не се губи нито капка.

Наред с плюсовете има и минуси

Селското стопанство "поглъща" 70 процента от сладката вода на планетата. "А в ОАЕ водата е особено скъпа. Затова пък енергията е евтина, тъй като се произвежда с държавни субсидии", обяснява Ян Вестра от нидерландския концерн "Priva", който доставя техническото оборудване и софтуера за вертикалните парници. Вертикалното селско стопанство се нуждае от страшно много енергия, която да захранва климатичната инсталация и осветлението.

И точно тук се появява един сериозен проблем за околната среда. На природата мечтата за някаква "зелена пустиня" всъщност може повече да навреди, отколкото да помогне. Защото електричеството в ОАЕ се произвежда главно от изчерпаеми енергоносители, които увреждат климата и предизвикват парников ефект. Т.е. може да се каже, че вертикалните парници ускоряват глобалните климатични промени - и то в регион, където тези промени са особено осезаеми. Според едно изследване, през 2050-а година средната температура в Абу Даби може да се повиши с цели 2,5 градуса.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 1 месец
Браво, доста креативно! Сигнализирай за неуместен коментар