Ползите от кокосовата вода - "спортната напитка на природата"

Популярността ѝ расте през последните няколко години

01.09.2020 | 06:00 Редактор: Георги Камарашев
Ползите от кокосовата вода -

Популярността на кокосовата вода расте през последните няколко години, но тази напитка, известна също като "спортната напитка на природата", съществува от векове. Ароматната кокосовата вода е бистрата течност, намираща се в младите кокосови орехи и има редица ползи за здравето. Различава се от кокосовото мляко, което има кремаво бял оттенък и включва кокосовата плът. 

В чаша кокосова вода (около 220 мл.) се съдържат 45 калории, 0 мазнини и холестерол, 25 мг. натрий, 470 мг. калий, 11 гр. въглехидрати, 11 гр. захари, 0 протеини, 4% калций и магнезии и 2% фосфор.

Кои са ползите за здравето?

Може да помогне при възстановяване след тренировка

Кокосовата вода съдържа изобилие от няколко електролита, включително калий, натрий и магнезий. Ако имаме интензивна тренировка, особено през летните месеци, когато се потим повече, електролитите в кокосова вода могат да помогнат за регулиране на баланса на течностите, предотвратяване на дехидратацията и дори да осигурят правилната мускулна функция.

Грижи се за кожата

Липсата на подходяща хидратация може да доведе до суха, стегната и дори лющеща се кожа. Пиенето на кокосова вода може да набави ежедневните нужди от хидратация, което насърчава циркулацията и сияещата кожа. Някои сортове кокосова вода са обогатени с витамин С, който притежава множество антиоксидантни свойства и естествено стимулира синтеза на колаген, което може да помогне на кожата да бъде стегната и да изглежда млада.

Кокосовата вода е страхотна алтернатива на сладките напитки

Тя може също така да помогне отслабването. Правилната хидратация е от съществено значение за подхранването на всяка клетка в тялото и за оптимизиране на скоростта на метаболизма. Много хора приемат жаждата за глад, което ги кара да преяждат, а това води до наддаване на тегло. И въпреки че кокосовата вода има повече калории от обикновената вода, тя е значително по-диетична от други напитки като сода и сок. 

Не на последно място, кокосовата вода може да помогне и при махмурлук. Тя ще помогне за попълване на онези електролити, които пиенето е изчерпало и води до голяма жажда.

Четете повече по темата в puls.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК