Шри Ланка спасява слоновете като забранява вноса на пластмасови изделия

Застрашените диви животни са защитени в страната със закон

28.08.2020 | 21:06 Редактор: Виктория Гетова
Шри Ланка спасява слоновете като забранява вноса на пластмасови изделия

Пластмасата в депата за отпадъци в Шри Ланка е основен убиец на слонове, като аутопсии показват килограми от нея в стомаха на животни, умрели след ровене в сметища.

Министърът на околната среда Махинда Амаравера обяви, че се подготвя законодателство в парламента за спиране на вноса на пластмасови изделия, включително полиетилен, които се оказват в депата. Длъжностни лица заявиха, че то ще бъде въведено до месеци.

"Пластмасите нанасят неизмерими щети на нашата дива природа – слонове, елени и други животни", каза Амаравера пред АФП малко след съобщението си, като добави, че трябва да се предприемат незабавни действия, за да се предотврати тази ситуация.

Шри Ланка вече забрани от 2017 г. производството и вноса на биоразградима пластмаса, използвана за опаковане на храни и за пазарски чанти.

Застрашените диви слонове са защитени в Шри Ланка със закон, въпреки че сблъсъците със земеделските производители имат тежки последици и за двете страни, предава БГНЕС.

Президентът Готабая Раджапакса даде две години на служители в дивата природа да изпълнят плана за намаляване на конфликта между хора и слонове, който от миналата година е отнел живота на 607 слона и 184 души.

Амаравера заяви, че предложената забрана за внос, която обхваща главно играчките и домакинските прибори, ще бъде разширена до местното производство, но не даде времево ограничение.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК