Млад педиатър с благородна кауза - "Изкачи връх, спаси дете"

Целта му е да популяризира мечтата за създаване на единна детска болница

24.08.2020 | 20:02 Редактор: Ивет Арабова

Млад педиатър изкачва планински върхове, за да популяризира мечтата си за създаване на единна многопрофилна детска болница. Лозунгът на д-р Атанасов е "Изкачи връх, спаси дете“.  Преди две седмици д-р Александър Атанасов изкачва връх Мусала, без да прави междинни почивки и без да използва лифт. Целта на подвига му е да подкрепи мечтата на педиатрите у нас - създаването на детска болница, която да води българската педиатрия към върха.

"Реших да я популяризирам сред планинарската общност, тъй като тя е многобройна и ще достигне до много хора. По мое скромно мнение все още недостатъчен брой са запознати с този наистина тежък проблем", казва д-р Александър Атанасов.

Той уточнява, че в България има детски болници, но от години страната се нуждае от построяването на нова и голяма педиатрична клиника. "За съжаление в момента специализираните детски звена са разпръснати между близо 14 болници. И вече 40 години българската педиатрия чака своята голяма институция, която да обедини всички специалисти на едно място и да предлага пълноценна, многопрофилна, детска помощ", обясни д-р Атанасов.

Педиатърът смята, че създаването на такава голяма институция е от значение както за България, така и за целия Балкански полуостров, затова тя трябва да отговаря на няколко условия. Инициативата придобива популярност. Все повече желаещи се записват за следващото планинско приключение на педиатъра. 

"Имаше много позитивен отклик сред планинарската общност, доста хора ме питаха дали могат да се присъединят, засега отказвам присъединяване към други хора, защото се касае все пак за едни сравнително сериозни изкачвания", добави педиатърът.

Д-р Атаносов вече е планирал изкачването и на втори връх. Засега обаче следващата му дестинация е тайна.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК