До какво може да доведе яденето на твърде много месо?

Организмът ни може да се изтощи и да станем по-малко енергични

25.08.2020 | 06:00 Редактор: Ивет Арабова
До какво може да доведе яденето на твърде много месо?

Хранителните навици на всеки човек са различни. Някои се въздържат от месо и месни продукти, докато други ги предпочитат и дори злоупотребяват с количеството консумирано месо на ден. До какво може да доведе прекомерното хранене с месо?

Сънливост

Ако се храните с твърде много месо, това може да изтощи организма ви и да ви направи сънливи и неенергични. Случва се, защото за разграждането и обработката на месото е необходима много енергия, която тялото извлича от запасите си. Храносмилането и усвояването на протеините от месото не става така бързо, както при въглехидратите, които дават моментален прилив на енергия. Затова е възможно да се почувствате изморени след обилно хранене с месо. Освен това, ако системно диетата ви включва предимно месо за сметка на въглехидратите, мозъкът ви може да страда от изтощение, тъй като въглехидратите са основният му източник на енергия.

Косата и кожата ви може да не изглеждат добре

Ако прекалявате с порциите с месо всеки ден, има вероятност да изпитвате смущения във вида на косата и кожата. Това е така, защото един от най-важните за кожата и косата витамини - витамин С, не се среща в месните храни, а той е главен виновник за синтеза на колаген – протеин, който изгражда структурите в кожата и косата.

По-често боледуване от вирусни инфекции и настинки

Когато диетата не е разнообразна и не включва изобилие от плодове и зеленчуци, а предимно месо, имунната система и защитните ѝ сили също страдат. Ако месото преобладава в ежедневното ви меню, недостигът на витамин С се отразява върху имунната система. Това ви прави по-податливи на вирусни инфекции и затруднява по-лесното им преодоляване.

Запек

Когато хранителният режим е богат на месо, но беден на зеленчуци и фибри, това може да доведе до храносмилателни проблеми, най-вече запек. Добавете пълнозърнести храни, зеленчуци и плодове към диетата си, които да раздвижат червата.

Цялата статия четете на Az-jenata.bg

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК