Нов тренд в грижата за косата - оризова вода 

Практиката да се използва този продукт датира още от Древна Япония

01.08.2020 | 08:10 Редактор: Ивет Арабова
Нов тренд в грижата за косата - оризова вода 

Често търсим незабавно удовлетворение за всичко около нас - искаме да се почувстваме по-здрави, ден-два след началото на разтоварващ режим или проверяваме на всеки 10 минути дали новата маска за лице вече е задействала магическите си свойства.

Същото е и с растежа на косата. Склонни сме да следим всеки сантиметър и да се борим за него с фризьора, всеки път щом прекрачим прага салона за красота. А у дома прилагаме всевъзможни комбинации от домашно забъркани маски, с които искаме да ускорим процеса. Яйчен жълтък, банани, оризова вода. Да, оризова вода.

Това е последния хит този сезон, когато говорим за експресна грижа и растеж на косата. Поне така твърдят известни блогърки, които с часове говорят за вълшебния ефект на оризовата вода. 

Всъщност, практиката да се използва оризова вода за подхранване на косата в никакъв случай не е нова. Изследователите датират ритуала за красота още в Древна Япония, когато придворните дами, живеещи през периода Хейан, насищали косите си във ферментирала оризова вода (наричана още Ю-Су-Ру), за да стимулират растежа. Процесът се появи отново в YouTube, където влиятелни блогъри оставят оризовата вода да ферментира три дни и след това я нанасят върху скалпа си. Някои от тях твърдят, че с нея подхранват естествения вид на косата си, други я смесват в DIY маски за коса, заедно с авокадо и рициново масло, предава Puls.bg

Според дерматолозите няма научни изследвания или данни, които да доказват, че от оризовата вода расте косата. Има много малко локални терапии, които имат научна основа, когато става въпрос за растежа на косата, но фактът е, че скоростта на растежа на косата ни се определя най-вече от генетиката.

Въпреки че оризовата вода няма да добави сантиметри към косата, използването ѝ е напълно безопасно и може да осигури хранителни вещества на косата, което ще помогне за цялостното ѝ укрепване. Оризовите протеини могат да заздравят кичурите коса и да уплътнят разцепените краища. Тя съдържа въглехидрати, минерали и витамини, които могат да създадат балансирана среда за скалпа, за да поддържат и фоликулите здрави. Така че, оризовата вода може и да не ускорява растежа на косата, но при всички случаи я прави по-блестяща, по-здрава и по-пълна.

Снимка: Bloomberg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК